Economic

BNM: Inflația este în scădere, de la 18,1%, la finele lunii aprilie curent, la 10,8%, la sfârșitul lunii iulie

Mai multe semne de înviorare a economiei: inflația în Republica Moldova continuă să se afle pe un trend ferm descendent. Aceasta a coborât de la 18,1%, la finele lunii aprilie curent, la 10,8%, la sfârșitul lunii iulie. Datele au fost prezentate de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, într-o conferință de presă. Potrivit lui Armașu, prognozele BNM arată că inflația urmează în continuare să descrească, astfel încât în luna octombrie să ajungă la intervalul țintit de 5%. Totodată, prețurile la unele produse vor continua și ele să scadă, inclusiv ar putea descrește prețul la petrol și la gaze, mai spune guvernatorul.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Conform acestei prognoze, inflația anuală va intra în intervalul de variație a țintei în luna octombrie a anului curent, iar toate deciziile ulterioare ale BNM vor fi axate pe menținerea inflației în intervalul de variație. Observăm că, practic, pozitive sunt doar inflația de bază și produsele alimentare, ele mențin inflația la țintă, pe când prețurile reglementate și combustibilii, contribuția lor la nivelul inflației este foarte mică. În runda actuală de prognoză vedem o temperare mai puternică a inflației de bază, în comparație cu runda precedentă, același lucru putem să spunem despre prețurile reglementate”, a menționat Octavian Armașu.

Pe parcursul acestui an, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a luat câteva decizii stimulative de politică monetară, micșorând consecutiv rata de bază până la nivelul de 6,0 la sută anual, nivel menținut în cadrul celei mai recente decizii de politică monetară. BNM estimează că temperarea inflației și reducerea ratelor oferă o perspectivă pozitivă activității economice.

„Putem constata că inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum, iar condițiile monetare create de Banca Națională vin să susțină relansarea și creșterea economică. Prețurile la gazul natural sunt cele mai mici iarăși decât în runda precedentă, iar aici avem o altă situație ce ține de piața gazelor din UE. Țările și-au construit rezerve semnificative de gaze, au găsit resurse alternative de a asigura piața europeană cu gaze, respectiv pentru anul curent și pentru anul viitor ne așteptăm la prețuri ceva mai moderate la gaz”, a spus șeful BNM.

Totodată, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, susține că leul moldovenesc se apreciază continuu în ultima perioadă și a devenit mai puternic față de valutele de referință, urmare a ofertei mai mari comparativ cu cererea. De la începutul lunii august, moneda națională s-a apreciat cu 2,1% față de euro și cu 1,7% comparativ cu dolarul american.

Citește mai mult