OGMA - un film spiritual, turnat în R.Moldova. Mihai Țărnă: Pelicula a pornit de la ideea relațiilor dintre om și divinitate
OGMA-un film de lung metraj, de producție autohtonă, a fost lansat aseară la Teatrul Fără Nume, din capitală. Scenariul și regia aparțin lui Mihai Țărnă. Pelicula a pornit de la ideea relațiilor dintre om și divinitate și face parte dintr-o serie de filme cu tematică spirituală. Unul dintre rolurile centrale, si anume personajul Mesagerul lui Dumnezeu, este jucat de regretatul actor Ștefan Bouroșu, de o inocență și o sinceritate dezarmantă, care subit, în această iarnă, a plecat la cele veșnice. Filmările au debutat încă în 2017.
Ideea a venit de la propunerea preotului Sergiu Curnic de a turna un film spiritual, spune regizorul Mihai Țărnă. Pelicula este și mai actuală, în contextul războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, și vine să scoată în evidență relațiile dintre oameni, dezumanizarea, dar și felul în care omul își omoară în sine divinul.
„Tema filmului este uciderea îngerului din noi, asta e lucrul nostru de zi cu zi. Noi facem asta atât de insistent, câteva sute de km ne despart de acest lucru, chiar fizic și practic, cum o face lumea. Om mai este pentru mine o mică ipoteză, cine suntem noi, fiindcă dacă observați - OGMA are 3 puncte, o literă lipsește, noi suntem cu lipsuri, în film există personajul Arbat care dacă îi pui B îi bărbat, este Emeia, care e fără F - Femeia. Noi nu suntem cei care ne prezervăm așa cum ne-a făcut Dumnezeu, noi ceva facem acolo și pierdem mai mult decât câștigăm”, a spus Mihai Țărnă, regizorul filmului.
„Nu trebuie să uităm că părinții și buneii și străbuneii noștri au trecut prin foame, au trecut prin războaie, și atunci când în 2017 am filmat acest film era Pace și nicidecum nu m-am gândit vre-odată că voi lansa filmul acum când e gata, când o venit iarăși vremuri de război”, a spus Sergiu Curnic, producătorul filmului.
În distribuție apar Grigore Bechet, Cornelia Corețchi, regretatul Ștefan Bouroșu sau Nicu Țărnă, dar și locuitori din satele Negrea și Bălăurești.
„A fost un film, nici prea greu nici prea ușor, s-a filmat în 17 zile și nopți, doar o zi de odihnă, o zi doar a fost, în rest o echipă superbă. S-ar putea ca acest film să-l punem în repertoriu să meargă așa, exact ca un spectacol și lumea să vină la teatrul fără nume și la un film, de ce nu!”, a spus Nicu Țărnă, actor și producător executiv.
„Este foarte bine că cinematografia moldovenescă își reia oarecum avânt și faptul că este creat și acest centru național al Cinematografiei, este un lucru excepțional, fiindcă filmul este un domeniu care trebuie susținut”, a spus Tudor Zbârnea, director al Muzeului de Artă.
„Acest poem cinematografic făcut de Mihai Țărnă este o chemare într-un fel chiar și disperată de revenire la niște valori, banalizate de noi, criticate, dar care, eu am absoluta certitudine, vor depăși aceste perioade de turbulențe și așa mai departe și vor ține oamenii lângă ele, pentru că ele sunt adevărate”, a declarat Monica babuc, directorul ICR „M.Eminescu”.
*„Vreau să felicit toată echipa de creație, pentru că este un film necesar, un film parabolă, un film care vorbește foarte mult prin imagine. A câta oară ne dăm seama că, de fapt, imaginea umilește cuvântul. În ultimul timp, imaginea și muzica, ceea ce contează cel mai mult și este o parabolă dintre relațiile dintre oameni, despre puterea care corupe, despre ce se întâmplă atunci când oamenii își uită sufletul”, a spus larisa turea, critic de artă.
Filmul a fost produs din bani privați cu un buget de circa 150 de mii de euro. Pelicula urmează să fie proiectată în diferite localități din țară și va începe cu satele, unde s-a filmat - Negrea, raionul Hâncești, și Bălăurești din raionul Nisporeni.