Inițiativă legislativă // Tranzacțiile de schimb valutar vor fi efectuate în baza buletinului de identitate
Buletinul de identitate ar putea fi prezentat la orice operațiune de schimb valutar. Un proiect de lege în aceste sens va fi examinat astăzi în cadrul ședinței Parlamentului. Documentul prevede excluderea plafonului de zece mii de lei, sumă până la care pot fi efectuate operațiuni valutare fără prezentarea actului. Autorul inițiativei, deputatul PAS Radu Marian, susține că modificarea este necesară pentru prevenirea spălării banilor și combaterii finanțării terorismului.
Odată cu prezentarea actului de identitate, datele vor fi înregistrate de către unitatea de schimb valutar. Acest lucru va permite instituțiilor financiare să monitorizeze tranzacțiile efectuate de către clienți. Datele vor putea fi utile în investigarea unor tranzacții suspecte și vor putea contribui la identificarea schemelor de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului.
Totuși, oamenii au păreri împărțite.
VOX: „În România, demult este această lege. Nu văd nimic rău aici. Cei care au milioane cu datele personale, noi oamenii de rând nu avem treabă cu datele personale”.
„Fiecare om schimbă, dar de unde s-au luat banii ceea, de unde și până unde, ideea este foarte bună”
„Pot spune că nu este nici bine și nici rău. Eu cred că ar fi mai bine să fie verificate operațiunile cu bani mulți. Datele noastre sunt peste tot - la policlinică, la bancă și nu îmi este frică de ceva”.
„Nu sunt sigură că vor fi datele protejate, în primul rând. În al doilea rând, omul are vreo 50 de euro și ce îi trebuie atâtea acte ca să schimbe acei 50 de euro? Este o prostie”.
Deputatul Radu Marian menționează că prezentarea unui act de identitate la efectuarea schimbului valutar este o practică des întâlnită în multe țări din întreaga lume.
*„Obiectivul acestei măsuri este ca noi să descurajăm pe cei care fac spălări de bani, pe cei care finanțează ilegal partide, agenți ai Kremlinului, care fac tot felul de activități împotriva statului Republica Moldova. Nu orice tranzacție se transmite la Centrul pentru spălarea banilor, fie este ceva suspect. Aceeași persoană care schimbă sume mici, fie suma este mai mare de 200 de mii, atunci ea merge la centru și centrul deja evaluează”, a declarat deputatul PAS Radu Marian, autor al inițiativei legislative.
Potrivit legislatorului, și bancomatele care au operațiunea de schimb valutar pot identifica persoana care efectuează tranzacția.
*„Centrul pentru spălarea banilor poate monitoriza operațiunile de la bancomate, au anumite instrumente și pârghii, pentru că există alte modalități de a identifica persoana”, a adăugat Marian.
Proiectul de lege urmează să fie examinat de Parlament în prima lectură.