Nicu Popescu: Nu există semnale că ar putea fi afectată acordarea serviciilor consulare pentru cetățenii moldoveni din Rusia
Aducerea Republici Moldova în marea familie europeană, contribuția sistemului diplomatic la creșterea economică și fortificarea prezenței consulare a Republicii Moldova sunt obiectivele trasate în cadrul reuniunii diplomaților moldoveni care a avut loc ieri la Chișinău. Ambasadorii au avut ocazia să se întâlnească cu mai mulți reprezentanți ai guvernului, astfel încât tot serviciul diplomatic să fie mobilizat la maxim pentru atingerea unor obiective concrete de dezvoltare a Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute de șeful de la Externe, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de totalizare.
„Se lucrează non-stop, colegii din guvern, ministerul apărării... astfel încât toate necesitățile societății noastre să fie proiectate pe extern și să molibilizăm la maxim sprijinul extern necesar pentru menținerea în continuare a Republicii Moldova, în arealul democrației, păcii și europenității”, a declarat Nicu Popescu.
Popescu a menționat că nu există semnale că ar putea fi afectată acordarea serviciilor consulare pentru cetățenii moldoveni din Rusia, iar Chișinăul așteaptă răspunsul Moscovei după expulzarea angajaților ambasadei Rusiei.
„Nu putem specula. Am făcut o analiză a răspunsurilor potențiale. Rămâne să vedem care vor fi aceste răspunsuri. S-au făcut și anumite declarații. În continuare suntem axați pe integrarea R.Moldova în spațiul UE, diversificarea surselor de energie, piețelor de export. Știm ce trebuie să facem ca țară. Vom face aceste lucruri, indiferent de opinia pozitivă sau negativă a unor state terțe”, a declarat Popescu.
Precizăm că, 45 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse au părăsit luni Republica Moldova, după ce MAIE a decis la sfârșitul lunii iulie să reducă numărul diplomaților ruși acreditați la Chișinău, fiind invocate acțiuni de spionaj și tentative de destabilizare.
În perioada 16-17 august, la Chișinău a avut loc reuniunea ambsadorilor acreditați peste hotare. Reuniunea a fost inaugurată de președinta Maia Sandu, care a menționat în discursul său că Republica Moldova trece prin momente decisive și de modul în care se va acționa depinde cât de repede va reuși să se dezvolte.
Au venit cu discursuri și miniștrii de Externe din România, Luminița Odobescu și Ucraina, Dmytro Kuleba, dar și secretara de stat pentru Afaceri Europene a Franței, Laurence Boone.