Creștinii ortodocși sărbătoresc, pe stil vechi, Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos sau Probajnele
Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc astăzi “Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos”, pe stil vechi, una dintre cele mai mari sărbători religioase. “Schimbarea la Față” mai este numită în popor ”Probajnele”, „Preobrajenia” sau „Probojenia”.
În această zi, se sfințesc și se mănâncă primii struguri, iar cei care țin post au dezlegare la pește.
Schimbarea la Față a Domnului amintește creștinilor momentul în care apostolii Mântuitorului, aflați pe Muntele Tabor, s-au convins că Hristos nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos i-a luat pe ucenicii săi Ioan, Petru și Iacob și au urcat pe Muntele Tabor. Acolo, pe când se ruga, Domnul s-a schimbat la față. Potrivit Bibliei, "chipul radia, lumina ca soarele, iar hainele i s-au făcut albe ca zăpada. Au apărut și cei doi mari prooroci, Moise și Ilie, iar dintr-un nor s-a auzit: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit; pe Acesta să-L ascultați”.
Sărbătoarea marchează și trecerea de la vară la toamnă.
Dacă de „Schimbarea la Față” vremea este însorită, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. Dacă plouă, toamna va fi mohorâtă. În unele localități, în biserici se face pomenirea morților, mai ales a eroilor căzuți pentru apărarea țării.