Trei pușcași marini morți și alți 20 răniți în Australia, în urma prăbușirii unei aeronave Osprey la exercițiile militare
Trei pușcași marini au murit duminică, iar alți 20 au fost răniți în urma prăbușirii unei aeronave americane de tip Osprey în Australia, relatează BBC News. Aeronava de tip MV-22B Osprey s-a prăbușit în timp ce se îndrepta către Insula Tiwi, la nord de Darwin. Alți cinci pușcași marini se află în stare gravă.
„La bord se aflau 23 de persoane. Trei au murit, iar alte cinci, rănite și în stare gravă, au fost transportate către Royal Darwin Hospital”, a anunțat într-un comunicat, citat de AFP, un reprezentant al Pușcașilor Marini.
Ceilalți răniți au primit îngrijiri la fața locului, anunță această sursă.
Ei participau la exercițiul militar Predators Run, la care iau parte 2.500 de militari din Statele Unite, Australia, Filipine, Timorul de Est și Indonezia.
Serviciile de urgență din Teritoriul de Nord au raportat un „accident aerian” pe insula Melville, la circa 60 de kilometri la nord de continentul australian, duminică dimineața. Ulterior, autoritățile au confirmat ca aparatul transporta militari americani, iar serviciile de salvare au precizat că trei pasageri au fost transportați de urgență la un spital din Darwin, unul dintre ei fiind într-o stare critică, iar ceilalți doi într-o stare stabilă.
Acesta este al doilea accident sângeros de aeronavă în exerciții militare în Australia, în mai puțin de o lună. Siguranța acestor aeronave a fost pusă în discuție în urma mai multor accidente mortale.
La 28 iulie, patru militari australieni au fost raportați morți după ce un elicopter de tip 45 MRH-90 Taipan la bordul cărora se aflau s-a prăbușit în largul coastelor statului Queensland, în timp ce participau la Exercițiul Talisman Sabre - cel mai mare exercițiu de formare australiano-american.
Patru pușcași marini au murit în urma prăbușirii unei aeronave de tip Osprey în Norvegia, în 2022.
Alți trei pușcași marini au murit în 2017, după ce o aeronavă de tip Osprey aparținând armatei americane s-a prăbușit în mare, după ce a lovit partea din spate a unei nave, în timpul unui exercițiu militar americano-australian.
Aeronavele de tip Osprey - rezultatul unei cooperări americane între constructorul de avioane Boeing și specialistul în elicoptere Bell - dispun de două motoare la capătul aripilor, care pivotează pentru ca nava să se transforme în elicopter la decolare sau pentru a se transforma în avion și a zbura mai rapid.