Cultură

Revista „Limba Română” a împlinit 33 de ani. Biblioteca Națională a organizat o expoziție tematică

O expoziție-retrospectivă a celor 33 de ani ai revistei „Limba Română” a fost deschisă la Chișinău. Gazda evenimentului - Biblioteca Națională - propune publicului o selecție de proze, articole și recenzii ale marilor scriitori, filologi și istorici care și-au adus aportul la propășirea limbii române.

Revista de știință și cultură "Limba Română" și-a asumat din start sarcina de a contribui la revigorarea limbii române, la repunerea în circuit a valorilor culturale românești interzise în Basarabia timp de o jumătate de secol.

„Revista "Limba Română" întruchipa împlinirea visului basarabenilor de a spune deschis și fără frică pe numele limbii materne, de a promova adevărul prin intermediul unei publicații la îndemâna tuturor. În toți cei 33 de ani "Limba Română" s-a manifestat drept o publicație onestă, integră și incoruptibilă”, menționează redactorul șef Alexandru Bantoș.

Pe parcursul a trei decenii a fost publicat un volum impresionant de studii, articole, comunicări, documente, recenzii, constituind o importantă sursă de informare privind identitatea națională, lingvistică și culturală a românilor basarabeni.

„Istoria Republicii Moldova de fapt este o istorie a rezistenței. Este un adevăr suprem această frază pentru că de fapt privim retrospectiv la istoria acestei palme de pământ, ea este una a rezistenței. Ilustrează acest lucru perfect și revista Limba Română”, spune criticul și istoricul literar Ana Bantoș.

„Este un eveniment care pune în valoare această revistă extraordinară și chiar mă bucur că anul acesta vorbim și despre mecanisme de a susține promovarea limbii române, promovarea autorilor autohtoni”, a subliniat Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii.

Revista de știință și cultură „Limba Română” a fost lansată în primăvara anului 1991 la Chișinău, când teritoriul dintre Prut și Nistru se mai afla în componența imperiului sovietic.

Citește mai mult