Cultură

Academia de Științe a Moldovei și Academia Română au marcat împreună, în premieră, Ziua Limbii Române

Academia de Științe a Moldovei și Academia Română au marcat împreună, în premieră, Ziua Limbii Române într-o ședința comună. Evenimentul s-a desfășurat simultan în aula Academiei Române și în Sala Azurie a forului științific de la Chișinău cu prezența fizică, dar și on-line a elitei științifice și culturale de pe ambele maluri ale Prutului.

captură/ privesc.eu
Sursa: captură/ privesc.eu

„Prin asemenea evenimente noi apropiem cele două maluri ale Prutului și creăm un spațiu cultural și științific comun. În suflet cu Eminescu, sub aripa ocrotitoare a limbii române, noi vom reuși să ne impunem în lumea modernă în drumul nostru spre integrarea europeană”, a spus Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei.

„Un mare intelectual și om de stat moldovean ne-a învățat odinioară să dăm mână cu mână cei cu inima română. Noi, cele două academii, o facem astăzi cu sufletul curat gândind doar la adevăr și dreptate”, s-a adresat, de la București, celor prezenți în aulele ambelor academii Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Oamenii de cultură afirmă că în spațiul basarabean bătălia pentru limba română a fost dificilă, iar ziua de 31 august 1989 a rămas în sufletele tuturor.

„A fost o bătălie care a durat mai bine de trei ani, din 1986, după Congresul scriitorilor, și până la 31 august 1989, zi în care a fost legiferată limba română și alfabetul latin, dar bătălia a continuat și continuă până astăzi pentru impunerea limbii române în toate sferele vieții”, a declarat acad. Valeriu Matei, director al Editurii Academiei Române.

„Este icoana deșteptării noastre, a conștiinței naționale, este icoana care reflectă valorile, culorile, spectrul cela sufletesc de mare amploare și energie, care a dat un semnal întregii lumi că noi nu am murit, nu am plecat”, a spus poetul și politicianul Ion Hadârcă.

Savanții de la Chișinău și București au vorbit despre importanța limbii materne.

„Generația mea a trecut prin această lipsă de limbă, acest pilon care se cheamă spirit, se cheamă noi înșine. Sărbătoresc această zi nu numai ca sărbătoarea neamului românesc, dar și a mea personală”, afirmă compozitorul academician Eugen Doga.

„Cu fiecare acțiune a noastră, ne integrăm din ce în ce mai mult în spațiul comun al nostru care este spațiul culturii, spațiul tradițiilor, istoriei, economiei și spațiul limbii române. Este de fapt ceea ce ne unește cel mai puternic”, a menționat Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române.

La Academia de Științe a fost inaugurat astăzi și Congresul mondial al eminescologilor cu tema „Mihai Eminescu, valoros om de știință”.

„Om de știință preocupat de mai multe discipline - matematică, fizică, ceea ce numim noi astăzi studiu interdisciplinar. Organizația Națiunilor Unite a declarat acest deceniu al cunoașterii și cercetării. Iată, noi mergem în acest deceniu cu Eminescu înainte”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

Congresul eminescologilor va continua la 1 septembrie la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” cu participarea reprezentanților celor două academii, dar și a invitaților de peste hotare.

Citește mai mult