Peste două mii de persoane au absolvit cursurile de limba română, dedicate minorităților etnice
Peste două mii de persoane au absolvit cursurile de limba română, dedicate minorităților etnice. Programul este gratuit și a fost introdus de guvern la nivel republican anul acesta. Așadar, persoanele care nu vorbesc românește au posibilitatea să se integreze mai bine la muncă și în viața publică.
Pe Natalia am întâlnit-o în timp ce susținea testul final la cursul de limba română. Muncește în calitate de contabil și e stabilită de ani buni în capitală, totuși comunică mai mult în limba rusă, atât acasă, cât și la serviciu. Spune că, în timp, cunoașterea limbii române a devenit o chestiune esențială, așa că, acum trei luni, s-a înscris la programul național oferit de stat.
„Îmi place tare limba română și eu vreau să posed limba română, la lucru corect trebuie să vorbesc și trebuie să scriu corect. Îmi place să citesc și să privesc știrile în limba română și vreau să înțeleg totul. Și părinții mei s-au încris la curs, numai că online, pentru că sunt bătrâni”, spune Natalia Bejanciuc, cursantă.
Până în prezent, peste 2200 de persoane au participat la orele de limba română organizate atât online, cât și în 45 de instituții de învățământ din Bălți, Chișinău, UTA Găgăuzia și Taraclia. Acestea sunt destinate inclusiv adulților care vor să-și perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero.
VOX: „Mama mea este moldoveancă, dar tatăl meu este ucrainean și noi vorbim în limba rusă, dar eu foarte mult vreau să știu limba română pentru că consider că limba română este limba mea.”;
„Sunt pensionară, am mult timp liber, învăț foarte mult, colectiv foarte bun, noi scriem, comunicăm, eu glumesc mult. A fost un vis de mai demult.”;
„Eu vreau să vorbesc limba română pentru lucru. Sunt din Tiraspol și nu am învățat limba română. Încerc să conving și soțul meu.”
„Pentru ei aceste cursuri sunt o bună posibilitate de a-și aprofunda cunoștițele în limba română și de a trece peste această barieră emoțională de a vorbi în limba română și de a vorbi anume cu nativi. Ei deja înțeleg foarte bine și știu să se prezinte, să întrețină un dialog scurt, pot să întrebe cât costă dacă merg la cumpărături”, menționează Doina Coropcean, profesoară de limba română.
Potrivit Ministerul Educației, până la sfârșitul acestui an, peste șase mii de persoane vor beneficia de cursuri de limba română.
În primul rând, sunt profesori, educatori din grădinițe, profesori cu predare în alte limbi decât limba română, din diferite domenii, economiști, juriști, sunt mai mult persoane care în virtutea funcției sau a postului pe care îl dețin au nevoie de o cunoaștere bună a limbii române. Avem cazuri când este și mamă și fiică, ne referim la persoane adulte, deci nu sunt criterii unice”, relevă Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației.
Programul național privind învățarea limbii române a fost aprobat de Guvern și se va desfășura până în anul 2025.