Cultură

La Uniunea Scriitorilor au fost înmânate premiile literare pentru anul 2022

De Ziua Limbii Române, la Uniunea Scriitorilor din Moldova s-a desfășurat Gala Premiilor Literare, un eveniment important pentru breasla scriitorilor și viața culturală din țara noastră.

Moldpres/ Ion Hadârcă
Sursa: Moldpres/ Ion Hadârcă

Premiul pentru debut a fost acordat Mariei Ivanov pentru cartea „Totul va fi bine”. Scriitoarea spune că este foarte important pentru ea, întrucât îi dă un impuls să continue să scrie cu aceeași ardoare.

„Acest premiu contează enorm de mult pentru mine, pentru că reprezintă validarea scriitorilor pe care i-am citit și i-am admirat până acum, de-a lungul anilor mei de studii și după.”

Cea mai prestigioasă distincție a Uniunii Scriitorilor, Premiul Omnia, a fost acordată lui Ion Hadârcă. Scriitorul spune că deși acest premiu este oferit pentru recunoașterea valorii operei sale, nu se va opri să creeze.

„Distincțiile de asemenea valoare, în genere, se fac cam la încheierea unei cariere literare și există și o doză de tristețe. Eu am zis că opera nu-i încheiată, opera încă urmează a fi scrisă, acesta este destinul nostru de a fi la masa de lucru.”

Iar regizorului Petru Hadârcă i-a fost acordat premiul pentru relații culturale.

„Această sărbătoare are loc în sufletul nostru, al celor care apreciază și iubesc limba română. Limba română este Patria mea, vorba lui Nichita Stănescu”, a menționat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Scriitorii din țara noastră sunt susținuți de Institutul Cultural Român care până acum a editat mai multe titluri de carte ale autorilor autohtoni.

„Le doresc din toată inima ca succesele lor literare să fie cunoscute largului public cititor din Republica Moldova, dar nu numai, să fie traduse lucrările lor și cunoscute și în afara Republicii Moldova”, a declarat Monica Babuc, directorul Institutului Cultural Român de la Chișinău.

„Gala Premiilor Literare este un bilanț și totodată o sărbătoare a scrisului artistic, care urmărește promovarea, evidențierea și aprecierea cărților și autorilor care au avut o prestanță deosebită pe parcursul anului editorial 2022”, relevă Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Citește mai mult