Două surori orfane din Chetrosu, Drochia, cer ajutor pentru a-și cumpăra o căsuță, după ce a lor a ars într-un incendiu
Viața le-a pus la grea încercare. Acum un an, surorile Corina și Cătălina din satul Chetrosu, raionul Drochia, și-au pierdut mama. Abia dacă s-au obișnuit cu această tragedie, că au rămas și fără tată. Lipsite de căldură și grijă părintească, fetele trăiau într-o casuță modestă, cumpărătă de primărie. Însă, la începutul lunii august, locuința lor a fost curpinsă de un incendiu devastator.
În doar câteva minute focul le-a lăsat nu doar fără un acoperiș deasupra capului, fără acte și fără puținele haine pe care le aveau, dar și fără speranța într-un viitor mai bun. Acum, copilele cer oamenilor cu inimă mare să pună mână de la mână și să adune bani pentru a-și putea cumpăra o nouă locuință.
„Unde stau eu acum aici era camera mea, iar peste perete era camera sorei mele. Când am venit aici totul era în flăcări și noi am început a plânge”, spune una dintre surori.
Așa își amintește Corina ziua în care a avut loc tragedia. În momentul când s-a produs incendiul, cele două surori în vârstă de 15 și 16 ani se aflau la un unchi în sat.
„Noi nu eram acasă și când am venit și am văzut asta tot /plânge/ am început a tremuta și ne gândeam că gata e cu noi, măcar bine că este Cătălina și ne susținem una pe alta, de altfel nu știu...”
„După ce a murit mama și tata, când am aflat că a ars și casa, am rămas fără cuvinte, nu știam ce să facem mai departe, am rămas a nimănui, pe drumuri!”, adaugă Cătălina.
Oamenii din localitate spun că totul s-a întâmplat în jurul orei 22.00. Flăcările însă erau atât de puternice încât nu au putut interveni.
„Am alergat cu toții și acolo, era tare grav, din afară s-a aprins în interior tot, apoi s-a aprins acoperișul, după aceea s-a aprins și saraiul și foarte multă lume era și nu ne puteam apropia deloc să stingem, până au venit deja pompierii. Și au rămas două fetițe pe drumuri - fără părinți, fără casă, fără masă”*, își amintește Vera Cemîrtan, vecina fetelor.
După moartea părinților, fetele au rămas sub tutela unchiului, care locuiește în aceeași localitate, într-o casă pe care o împarte cu alte două surori ale lui, dar și cu alți patru copii ai săi.
„Avem copil mic, mai avem trei la scoală, la grădiniță. Noi, cu patru copii și cu dânsele, și cu soțul, și cu două nepoate ale soțului, trăim într-o odaie în care ne desparte doar soba, da, într-adevăr este foarte greu”, povestește Olesea Jitari, soția unchiului fetelor.
În această vară, asistentul social din localitate a înscris copilele la o școală profesională din Bălți, însă, după absolvire, acestea nu vor mai avea unde să locuiască. Potrivit autorităților locale, casa care a ars a fost procurată de primărie, acum câțiva ani.
Asistenta socială, Rodica Codrean, spune că în incendiu „le-a ars totul, până și actele, au ieșit în tricouri și în chiloței”.
„Părinții fetelor au făcut parte din categoria familiilor vulnerabile. Fetele mai au două surori: una este în sat, dar absolut nu vorbeșe cu ele, o altă soră, în Italia, are trei copii, soțul este grav bolnav, bani nu poate să le trimită. La moment, primăria nu are cu ce. Ne adresăm la persoanele cu suflet mare, care și cu ce pot, să rezolvăm problema, să putem să procurăm o căsuță cât de mică, să aibă copiii unde să vină.”
Cele două surori speră că oameni generoși le vor întinde o mână de ajutor și vor avea casa lor, oricât de modestă.
„Durerea e foarte mare, ne gândim că atunci când o să terminăm noi școala de învățat, la moșul nostru de-am' noi nu o să ne ducem, că suntem mari”, spune Corina Gâțu.
„Visul meu este ca să avem o casă, cât de mică să fie, dar să fie casa noastră, ca să avem un cuibușor al nostru, să știm că avem unde trage eu și sora mea”, se destăinuie Cătălina.
Cei care doresc să le ajute pe Corina și Cătălina să-și vadă visul împlinit pot apela la numărul de telefon afișat pe ecan: 069799703, sau pot transfera bani direct pe contul deschis pe numele uneia dintre surori: Cătălina Gâțu.