Externe

Klaus Iohannis: Nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România

Întrebat ce ar face România în situația în care ar cădea o dronă din războiul declanșat de Rusia în Ucraina dacă este posibil să se activeze Articolul 5 și batalionul aflat la Cincu să se angajeze în operațiuni de luptă, președintele României, Klaus Iohannis a spus că știe exact cine, când și ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO.

„La ultimul summit NATO am hotărât asupra unor lucruri concrete și știu exact cine, când și ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO, dacă are loc un eveniment, dacă magnitudinea evenimentului este ceva ce depășește lucruri foarte clare statuate în procedurile noastre, știe toată lumea foarte clar când și cum să facă”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat ă nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. „Avem control total asupra spațiului nostru național, însă da, suntem îngrijorați, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească”, a mai spus șeful statului român.

„Am avut chiar astăzi atacuri la 800 de metri de granița noastră, Suntem însă alerți, suntem, alerți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun ce am mai spus, România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din istoria noastră”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, a declarat luni că una dintre dronele folosite de ruși în atacul din cursul nopții asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail ar fi căzut pe teritoriul României.

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a infirmat ”în mod categoric informațiile apărute în spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”.

El a afirmat că Ministerul Apărării a monitorizat situația și că ”în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.

Șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, susține însă că are dovezi fotografice și a sugerat că România ezită să recunoască din prudență și din dorința de a nu escalada, pentru că altfel, ar trebui să dea un răspuns Moscovei.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult