Politic

Primele constatări ale Misiunii Promo-LEX de Observare a Alegerilor locale generale, criticate de unii candidați

Unele partide și-au anunțat public înainte de termen candidații pentru cursa electorală la fotoliul de primar de Chișinău. Constatarea a fost făcută de Asociația Promo-LEX, care a mai menționat că două primării, și anume Chișinău și Bălți, ar fi folosit bani publici pentru materiale electorale, lucru respins de acestea.

Și autoritatea electorală nu vede o problemă că formațiunile politice și-au anunțat candidații pentru funcția de edil mai devreme decât termenul legal.

„Începând cu luna octombrie 2022 și până în prezent, doar pentru Primăria municipiului Chișinău au fost identificate cel puțin 13 partide politice care au declarat public cine sunt reprezentanții care vor fi înscriși sau propuși în cursa electorală pentru funcția de primar. Desemnarea de facto a candidaților înainte de termenul legal stabilit, precum și promovarea politică cu tentă electorală a acestora înainte de începerea campaniei electorale poate afecta principiul egalității șanselor concurenților electorali, precum și contribuie într-o anumită măsură la eludarea prevederilor legale privind finanțarea campaniilor electorale”, a declarat într-o conferință de presă Nicolae Panfil, director de program la Asociația Promo-LEX.

Comisia Electorală Centrală nu vede însă o încălcare că mai multe partide și-au desemnat deja candidații la alegeri înainte de 6 septembrie. Reprezentanții CEC au precizat, într-un comentariu pentru Moldova 1, că partidele politice au anunțat doar despre persoanele propuse pentru anumite funcții elective.

O altă constatare a Promo-LEX este faptul că, în perioada premergătoare perioadei electorale, Primăria municipiului Chișinău a elaborat materiale informative, cu tentă vădit electorală, din bani publici.

„Probabil, întâmplător sau nu, paleta de culori utilizată în aceste materiale, realizate de către Primăria municipiului Chișinău, coincide, sau pare să coincidă, cu paleta de culori pe care o utilizează partidul condus de către primarul general al capitalei”, a menționat Nicolae Panfil.

Într-o reacție, Primăria Chișinău susține că „raportul Promo-LEX este nedocumentat, iar astfel de acțiuni de informare a locuitorilor se desfășoară din 2022 și sunt acțiuni planificate, iar banii sunt luați din bugetul de stat conform cadrului legal”.

Mai mult, Primăria Chișinău susține că CEC interpretează greșit legea cu privire la publicitate și a atacat în instanță decizia autorității electorale prin care ultima a interzis distribuirea materialelor informative.

Și Primăria Bălți ar fi făcut abuz de resurse administrative, conform raportului Promo-LEX.

Contactat de Moldova 1, primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, ne-a comunicat că instituția pe care o conduce a emis materiale informative pentru ca oamenii să fie documentați privind acțiunile din oraș. Și de această dată, Comisia Electorală Centrală a interzis ca acestea să fie distribuite, astfel Grigorișin a menționat că Primăria Bălți va ataca în instanță decizia CEC.

Citește mai mult