Social

Profesorii cer salarii mai mari, dar sindicatele din educație nu vor organiza deocamdată proteste

Sindicaliștii din educație solicită salarii mai mari, însă deocamdată nu vor organiza proteste. În urma negocierilor, ministrul Dan Perciun le-a promis majorări începând de anul viitor. Prioritatea autorităților este învățământul superior, unde salariile vor crește cu 20 la sută. Sindicaliștii insistă pe reducerea decalajului, în așa fel ca veniturile profesorilor să ajungă la media economică. Sumele sunt de ordinul miliardelor.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Salariul mediu net în educație este aproximativ 7000 de lei - adică banii pe care profesorii îi primesc în mână după plata contribuțiilor la stat.

„Stimularea, la moment ea lipsește, din această cauză în raionul Sângerei de o pildă din numărul total de peste o mie si ceva de cadre noi avem peste 50 de procente sunt oameni cu vârsta de peste 50 de ani peste 30 de procente sunt pensionari, la catedră stau pensionarii, plus la asta necesitate de tineri specialiști anul acesta au fost 47 de cadre”, spune Ion Roșca, reprezentant sindicate educație, Sângerei.

„Noi la direcția de învățământ Drochia avem cerințe de 40 de cadre, au fost repartizate 16, s-au prezentat 6. Salariul mediu care este acum al pedagogului este foarte jos și din această cauză cadrele didactice nu prea vin în instituții. Numai anul acesta chiar de la liceul „Mihai Eminescu” au plecat copii împreună cu părinții 35, dar dacă pleacă copii și pedagogii nu prea au sarcină didactică pe care trebuie să o aibă”, spune Dumitru Eni, reprezentant sindicate educație, Drochia.

Colegiul pedagogic „Ion Creangă” din cadrul Universității „Alecu Russo” de la Bălți ar avea nevoie de cel puțin 20 de profesori pentru activitate permanentă.

„Majorarea de salarii ar însemna venirea în sistem a unor oameni într-adevăr valoroși, menținerea lor, aspirația lor pentru a deveni mai buni, ar însemna și un flux al tinerilor, fiindcă tot ne plângem de ei, universitățile duc lipsă de cadre tinere. În clasa de salarizare pentru un începător este destul de modestă, în jur la șase mii”, spune directorul colegiului „Ion Creangă”, Anatol Moraru.

Ministrul Educației promite majorări din 1 ianuarie plus o indemnizație unică în octombrie. În același timp, șeful sindicatelor estimează că patru miliarde ar acoperi necesitățile profesorilor.

„Noi vorbim și despre învățământul superior și despre învățământul general: în învățământul superior aici va fi focusul nostru principal, în mod special, în anul 2024 vom aloca resurse mari în această direcție ca să putem să obținem majorări semnificative care o să depășească 20 la sută în învățământul superior. În învățământul general vor fi majorări la nivelul inflației. Nu avem o cifră exactă pentru că așteptăm bugetul pentru anul 2024. Când vorbim de învățământul superior e undeva în zona la 300 de milioane de lei, când vorbim despre învățământul general e vorba de miliarde, dar ele să fie o majorare la nivelul inflației, aici trebuie să avem așteptări mai rezonabile, cred că asta este ceea ce putem obiectiv face, în același timp urmează să vedem cifrele concrete de la Ministerul Finanțelor, în luna octombrie cel mai probabil”, a specificat ministrul Educației, Dan Perciun.

Între timp, sindicaliștii susțin că nu au ajuns la un numitor comun cu autoritățile și spun că vor insista în continuare pe aducerea salariului mediul din educație la nivelul salariului mediu din economie.

„Numitorul comun - încă suntem în identificarea lui. Este important ca să creștem și salariile, dar totodată și să nu falimentăm întrepriderile din Republica Moldova, având în vedere că la moment salariul mediu în domeniul educației și cercetării este la nivel de 80 la sută din salariul mediu la nivel național, adică să ridicăm salariul mediu în acest domeniul cel puțin la nivelul salariului mediu la nivel național. Posibil pentru a ajunge la egalitate ar trebui să majorăm cu 30 la sută. Calculele se fac”, a subliniat președintele CNSM, Igor Zubcu.

Ultima majorare pentru profesori a fost la începutul anului - cu aproximativ 8 procente. Recent profesorii din România au obținut salarii mai mari cu 25 la sută în urma unei greve generale.

Citește mai mult