Cultură

„Congruențe”: Doi pictori italieni își expun lucrările la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Lucrările a doi pictori italieni - Franco Bellussi și Franco Cattapan, pot fi admirate la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Intitulată „Congruențe”, expoziția reprezintă un dialog al lucrărilor a doi prieteni, diferiți ca stilistică, mesaj, dar și gândire plastică.

facebook/ MNAM
Sursa: facebook/ MNAM

„Este o expoziție care se organizează mai greu. Mai greu este să aduci din Occident doi artiști aici, în Estul și Centrul Europei, dar au venit cu plăcere”, menționează Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.

„În primul rând, sunt doi artiști italieni, deja este interesant, pentru că nu atât de des vin artiști italieni la noi. Sunt doi artiști, practic diferiți, nu chiar așa de opuși pe cât s-ar părea la prima vedere, deoarece folosesc tehnologiile care sunt astăzi în prima linie”, remarcă Ghenadie Jalbă, artist plastic.

Pictorii din Italia au adus la Chișinău lucrări care îi reprezintă. Astfel, Franco Bellussi, de profesie arhitect, și-a expus experiențele personale, înclinarea spre figuri geometrice.

„Un artist cu care am oarecare tangențe, ține și de felul meu de e vedea lumea, de a-mi pune anumite probleme. Și aici, în dreapta mea, am văzut complet alt artist, care are o filosofie așa mai... să zic agresivă? Nu, mai războinică? Nu! pentru că calmează gama cromatică”, explică plasticiana Elena Samburic.

Franco Cattapan abordează o pictură prin care traversează diferite epoci cu istorii umane, evadări și disperări.

„Franco Cattapan este artistul care se axează pe realitatea concretă, pe fotorealism, uneori surrealism, pe care vine să-l plaseze într-un context actual, și vine cu problema socială, cu omul actual”, punctează Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.

„Am fost la Castelfranco, am fost invitați acolo, și am avut prilejul să-i cunoaștem. - Ați legat o prietenie? - Da! Participă la diferite evenimente de la noi, la „Saloanele Moldovei”, la Bienala de pictură, au fost invitați aici, la muzeu, și este o expoziție impresionantă”, consideră sculptorul Ion Zderciuc.

Expoziția, care reunește 30 de lucrări ale pictorilor italieni Franco Bellussi și Franco Cattapan, poate fi văzută la Muzeul Național de Artă al Moldovei până la începutul lunii octombrie.

facebook/ MNAM
Sursa: facebook/ MNAM
facebook/ MNAM
Sursa: facebook/ MNAM
facebook/ MNAM
Sursa: facebook/ MNAM

Citește mai mult