Cultură

Soprana Valentina Naforniță revine la Festivalul Internațional „George Enescu”

Soprana Valentina Naforniță, din Republica Moldova, revine la Festivalul Internațional „George Enescu”, după opt ani de la prima sa participare, cu un recital care are loc în această seară, la Ateneul român din Capitală.

facebook/ Valentina Nafornita
Sursa: facebook/ Valentina Nafornita

„În repertoriu sunt programate lieduri, un gen muzical vocal care are la bază un text poetic”, a declarat Valentina Naforniță la Radio România Muzical.

„Începem seara foate dramatic, cu liedurile "Ophelia", pe care Brahms le-a scris pentru piesa de teatru, desigur, "Hamlet" al lui Shakespeare, și cumva acolo e mai mult puterea dramaturgică, și asta mă reprezintă pe mine ca și cântăreț de operă. Iar după aceea urmează și câteva lieduri franceze și, în finalul programului, avem și niște surprize, fiind un Midnight Concert, cred că publicul va fi pur și simplu bucuros să asculte și niște Gershwin, așa, mai... De aceea zic că este o provocare și îmi place să fac și altceva, nu doar operă. Muzicienii sunt din Orchestra Wiener Philharmoniker - este un ansamblu de muzicieni fără dirijor și creează o atmosferă foarte, foarte interesantă”, a comentat cunoscuta soprană, originară din Republica Moldova.

Valentina Naforniță s-a născut în Cuhnești, Glodeni. A absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat cu Eleonora Enăchescu și Maria Slătinaru-Nistor.

În timpul studiilor, a fost laureată a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée și a Concursului Young Opera Singers of Europe. În 2011, a fost laureată a Concursului BBC Cardiff Singer of the World în mai multe categorii, a câștigat Premiul Dame Joan Sutherland Audience Award și a fost finalistă la categoria „Lied”, un moment foarte important în cariera ei.

În septembrie 2011, Valentina Naforniță a devenit membru al ansamblului Wiener Staatsoper. A fost aleasă de două ori - în februarie 2013 și 2018, pentru a deschide prestigiosul bal Opernball la Opera din Viena; eveniment urmărit de mai mult de 1.5 milioane de persoane în Austria/regiunea Bavaria.

Au urmat cele mai prestigioase scene lirice mondiale. Acasă, este patroana CCF Moldova, o organizație care ajută copiii în nevoie din Republica Moldova.

facebook/ Valentina Nafornita
Sursa: facebook/ Valentina Nafornita

Citește mai mult