Cultură

Valeria Dascăl: „Am scris despre tot ce m-a durut, despre tot ce mi-a dictat inima”

A trecut prin mai multe încercări ale destinului, dar a rămas o persoană pozitivă, îndrăgostită de viață, de oameni și de neam. Vorbim despre Valeria Dascăl, scriitoare și jurnalistă, care a activat și la postul public de televiziune.

facebook/ Valeria Dascăl
Sursa: facebook/ Valeria Dascăl

În ultimele două decenii, a editat 23 de cărți, două dintre ele, „Comorile neamului” și „Independența cu valiza la picior”, le-a lansat astăzi, sărbătorind astfel 70 de ani de la naștere.

Înconjurată de prieteni, rude, cititori și colegi de breaslă, Valeria Dascăl afirmă că este un om fericit.

„Nu-mi pare rău nici pentru o zi trăită. Eu am lucrat și am cules roadele muncii mele, peste 25 de ani la Televiziune, am lăsat o urmă. Acum am 20 de ani de activitate scriitoricească. Am scris despre tot ce m-a durut, despre tot ce mi-a dictat inima.”

„Toți țin minte când Valeria Dascăl lucra la Televiziune și se bucura de succes mare emisiunea ei, în care depunea tot atâta suflet, cât depune acum în fiecare carte”, remarcă Marcela Mardare, scriitoare, editor.

„Valeria Dascăl rămâne o bucurie a literaturii și a omului deznădăjduit și prin ciclul său de emisiuni „Schițele Valeriei Dascăl” și prin cele 23 de cărți. Romanele Valeriei Dascăl sunt romane pline de durere. În aceste dureri se regăsește un neam întreg”, relevă poetul Traian Vasilcău.

Cercetarea trecutului e o temă constantă în creația scriitoarei.

„ A scris despre deportări, inclusiv a scris și despre deportarea familiei Timofti, de unde mă trag și eu, referitor la bunelul meu, Panteleimon, tata Ștefan, bunica Ecaterina”, spune consăteanul Vladimir Timofti.

„Este vorba de teme dureroase pentru neamul nostru, inclusiv pentru neamul familiei dumneaei. Iată că soarta rudelor dumneaei s-a împletit foarte strâns cu soarta neamului românesc”, a declarat dr. hab. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „A. Moșanu”.

Și rudele sărbătoritei împărtășesc bucuria realizărilor ei.

„Dacă s-ar ridica acum buneii ei, părinții, surorile mele, toate am zice că suntem fericite că în neamul nostru avem o jurnalistă și o scriitoare care a făcut o mare încercare de a trezi spiritul rudeniei, dragostea de neam”, a menționat Domnica Moraru, mătușă.

La aniversare, Valeria Dascăl a lansat cărțile: „Comorile neamului” și „Independența cu valiza la picior”, în care abordează fenomenul migrației.

„Militez pentru aceea ca să rămânem acasă. Eu am un fiu care este peste hotare și mă bucur când îmi spune: mamă, o dată și o dată eu am să revin și uite cu promisiunea asta a lui eu trăiesc, el o să revină totuși la casa părintească, la rădăcinile neamului”, spune Valeria Dascăl.

Valeria Dascăl s-a născut la 5 septembrie 1953 în satul Chiperceni, raionul Orhei.

facebook/ Valeria Dascăl
Sursa: facebook/ Valeria Dascăl

Citește mai mult