Politic

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu agricultorii: „Statul va fi alături de agricultori, dar nu poate sprijini lipsa de eficiență”

Statul va fi alături de agricultori, dar nu poate sprijini lipsa de eficiență, a declarat președinta Maia Sandu, la o ședință extinsă cu cei mai mari angajatori și contribuabili din sectorul agricol. Șefa statului a afirmat că autoritățile își doresc ca agricultura să devină o „emblemă a Moldovei”, și să fie cunoscută în toată lumea pentru calitatea și competitivitatea produselor sale. În acest sens este necesară implicarea agricultorilor, a mai spus Maia Sandu.

„Avem nevoie de contribuția și ajutorul fiecărui agricultor pentru a transforma sectorul agricol într-o ramură agricolă competitivă, dezvoltată și profitabilă a economiei Republicii Moldova. Pentru asta trebuie să folosim cât mai bine avantajele noastre și să schimbăm din temelie felul în care facem agricultură în Republica Moldova. Avem cele mai fertile soluri din lume, dar ne întrebăm de ce totuși înregistrăm în continuare rezultate slabe, pentru că agricultura nu înseamnă un sol bun, ea mai înseamnă o planificare corectă, cercetare științifică, investiții în inovații tehnologice și echipamente performante, lucrători calificați dar și mai multă cooperare între antreprenorii din acest sector”.

Președinta a adus exemplul Olandei în acest sens, menționând că agricultura de acolo este foarte competitivă, iar Olanda este al doilea cel mai mare exportator de produse agricole după SUA. Aceste rezultate sunt posibile deoarece fermierii olandezi colaborează între ei și lucrează cu oamenii de știință.

Maia Sandu a subliniat că statul va fi alături de agricultorii moldoveni, dar este necesar să se promoveze eficiența și competitivitatea în agricultură, astfel încât subvențiile să ducă la dezvoltarea unui sector agricol performant și competitiv.

„Subvențiile trebuie să încurajeze sporirea competitivității produselor agricole nu trebuie să continue rezultatul prost de a risipi banii publici. Trebuie să înțelegem un lucru, subvențiile nu sunt un mecanism de protecție socială și nu pot acoperi greșeli de planificare, datorii sau procurări care nu au nicio legătură cu dezvoltarea sectorului agricol. Subvențiile trebuie să fie despre agricultură eficientă și performantă. Sistemul de subvenționare trebuie ajustat așa încât să ducă la dezvoltare agricultorii competitive. El trebuie să ofere instrumente pentru creșterea productivității și să -i încurajeze pe agricultori să dezvolte și alte direcții prioritare pentru țară, de exemplu zootehnia.”.

Potrivit președintei, în prezent, mai bine de 58% din exporturile agricole din Moldova ajung pe piața Uniunii Europene. O creștere substanțială a fost înregistrată la prune, mere, cireșe. În acest context, ea a îndemnat agricultorii să lucreze în continuare ca să crească această cifră.

Maia Sandu a subliniat că autoritățile moldovenești vor continua să susțină agricultorii corecți, pe cei care-și plătesc impozitele, cei care investesc, inovează pentru a crește productivitatea și competitivitatea produselor lor.

La ședință a fost prezent și Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„A fost o întâlnire constructivă. Mi-am notat 41 de propuneri din partea agricultorilor, pe care le pot împărți în câteva capitole mari: vorbim despre elaborarea unui plan de introducere ulterioară a subvenționării per hectar, problematica înregistrării terenurilor de-a lungul anilor la primărie la ASP și o să venim cu soluții și în acest sens, au fost vorbe despre TVA”, a menționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

La ședință au participat contribuabilii care au plătit cele mai mari impozite la bugetul de stat, dar și cei mai mari angajatori din domeniul agricol din toate raioanele din țară.

Și producătorii de struguri au fost prezenți la această discuție. Ei consideră că acest an este destul de bun pentru ramura lor, astfel încât este preconizată o recoltă de 230 de mii de tone.

„Starea fitosanitară a strugurilor este una destul de bună, vom avea struguri buni, vom avea vinuri bune. Acum la centru se recoltează strugurii albi. Roada este una destul de bună”, a spus Andrian Digolean, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În Republica Moldova sunt 2,8 milioane de hectare de terenuri agricole.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult