Un nou eșec în negocierile care au loc la Bruxelles între Belgrad și Pristina
Liderul sârb și kosovar nu au căzut de acord asupra unui nou compromis propus de șeful diplomației UE, Josep Borrell. Reuniunea trilaterală a avut loc pentru a doua oară după tensionarea situației din luna mai, când zeci de oameni au fost răniți în confruntări.
După eșecul discuțiilor similare din iunie, Josep Borrell considera că a găsit o soluție de compromis pentru a debloca negocierile. Partea sârbă dorește în prealabil să obțină o formă de asociere a comunităților sârbe din nord, în timp ce partea kosovară solicită mai întâi recunoașterea de către Belgrad a independenței Kosovo.
Borrell a sugerat un „proces în paralel” care să pună în aplicare cele două condiții pentru negocieri, dar nu a fost să fie. Dacă Serbia, în cele din urmă, a acceptat compromisul UE, premierul kosovar Kurti a refuzat și întâlnirea a luat sfârșit.
„Lipsa de acțiune din partea oricăreia dintre părți înseamnă că atât Kosovo, cât și Serbia încalcă direct și grav obligațiile de dialog, dar și promisiunile. Ne-am întors de la acord la escaladări”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE.
Borrell regretă escaladarea tensiunilor în regiune, invitând cele două părți să ia „măsuri imediate” pentru diminuarea lor.
În Nordul Kosovo, unde se concentrează minoritatea sârbă, situația s-a tensionat în luna mai, când autoritățile kosovare au numit primari albanezi în patru municipalități cu o majoritate de etnici sârbi. Josep Borrell a făcut din nou apel la demisia celor patru primari și la organizarea de noi alegeri.
La sfârșitul lunii mai, 90 de soldați din KFOR au fost răniți în confruntări cu manifestanți sârbi. De atunci, calmul a revenit, dar situația rămâne „instabilă".
De la războiul din 1999, relațiile între Pristina și Belgrad trec de la o criză la alta. Serbia refuză să recunoască autoproclamata independență a fostei sale provincii, a cărei populație de 1,8 milioane de locuitori, majoritatea de origine albaneză, cuprinde o comunitate sârbă de 120 de mii de oameni, care trăiesc în special în nordul Kosovo.