Internațional

Prima navă de cereale ucrainene care sfidează blocada navală rusă a plecat din Odesa

Nava Resilient Africa a părăsit marți portul Ciornomorsk din regiunea ucraineană Odesa încărcată cu 3.000 de tone de grâu, devenind astfel prima navă civilă care sfidează blocada militară impusă de Rusia în Marea Neagră la 20 iulie, informează EFE, citată de Agerpres.

"Nava Resilient Africa cu 3.000 de tone de grâu a părăsit portul Ciornomorsk și se îndreaptă spre Bosfor", a indicat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe contul său de pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter).

O altă navă comercială, Aroyat, se află în portul Ciornomorsk, încărcată cu grâu, având ca destinație Egiptul.

Navele-cargo Resilient Africa și Aroyat, ambele sub pavilionul Palau, au intrat împreună în Marea Neagră săptămâna trecută prin Bosfor pentru a încărca aproximativ 20.000 de tone de cereale destinate exportului către țări din Africa și Asia.

Kubrakov a explicat sâmbătă că cele două cargoboturi sunt "primele nave civile care utilizează coridorul temporar pentru a ajunge în porturile ucrainene". Ministrul ucrainean al Infrastructurii a scris marți pe X că acest coridor a fost "stabilit de marina ucraineană".

Rusia s-a retras la jumătatea lunii iulie din acordul încheiat în urmă cu an cu medierea ONU și a Turciei pentru a permite exportul de cereale din trei porturi ucrainene din regiunea Odesa printr-un coridor maritim sigur în Marea Neagră.

La câteva zile după ce și-a anunțat ieșirea din acord, Rusia a anunțat că va considera orice navă care intră în Marea Neagră și se îndreaptă spre porturile ucrainene ca fiind o țintă militară legitimă, fiind suspectată de transport de material de război.

Ucraina a răspuns cu o declarație similară și și-a intensificat atacurile asupra navelor militare rusești în Marea Neagră. Dronele și rachetele ucrainene au lovit mai multe nave rusești în ultimele săptămâni, punând sub semnul întrebării dominația Federației Ruse în Marea Neagră, notează EFE.

Reluarea transportului maritim comercial pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene fără acordul Rusiei reprezintă o nouă provocare pentru hegemonia maritimă a Rusiei, mai notează agenția spaniolă de presă.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult