Social

Locuitorii din satele Saca și Ghelăuza, raionul Strășeni, își doresc un sistem centralizat de canalizare. Primarul spune că proiectul tehnic e gata

Au apă în casă, dar nu și canalizare. După ce în luna noiembrie, anul trecut, au primit în folosință un sistem modern de apeduct, locuitorii din satele Saca și Ghelăuza, raionul Strășeni, își doresc să aibă și un sistem centralizat de canalizare, care le-ar îmbunătăți condițiile de trai. Administrația locală spune că este în căutare de bani pentru acest proiect, iar toată documentația tehnică în acest scop este deja pregătită. Speranțele oamenilor sunt legate de Programul Național „Satul European”.

Foto-simbol
Sursa: Foto-simbol

„Uitați-vă, apă avem, suntem foarte mulțumiți, mașină de spălat avem, veceu avem, avem comodități, însă nu avem canalizare centralizată.”

Tatiana Nistor din Ghelăuza spune că întotdeauna a visat să aibă apă potabilă de calitate și canalizare în casă.

„La noi unde trăiam eu la părinți era fântâna foarte departe de noi și permanent aduceam câte două căldări la spălat. Ne era greu. Apă avem undeva de un an de zile. Cea mai mare problemă - canalizarea centrală, că într-adevăr e dureros foarte, avem canalizări ale noastre făcute, însă ca să le curățăm o dată la o săptămână, mai ales când timpul e ploios chiar și la 5 zile putem să o curătăm, costă undeva la 450 de lei.”

Și alți localnici spun că un sistem de canalizare centralizat le-ar reduce din cheltuieli și le-ar ușura viața.

*„Avem copii și, evident, vin de la școală, de la grădiniță, în fiecare zi îi schimbăm, trebuie de spălat și avem mașină automat, dar cu scurgerea e cam mai greu, avem canalizare proprie, dar ne vine greu și e foarte scump”, spune Natalia Covax, locuitoare din Ghelăuza.

„Ca să căutăm o mașină de fiecare dată e foarte greu și nimeni nu vine: ba sunt stricate, așa că cea mai mare dorință a noastră este să avem o canalizare centralizată”, menționează și Ana Donoagă, locuitoare din satul Saca, raionul Strășeni.

În anul 2022, prin intermediul Fondului Ecologic Național, în satele Ghelăuza și Saca a fost construit un sistem de apeduct modern cu o lungime totală de 18 km. Construcția a costat aproape 8 milioane de lei. Proiectul a prevăzut și construcția unei stații moderne de pompare a apei.

„Sunt niște pompe inteligente pe care le putem dirija de la distanță prin Wi-Fi, prin bluetooth, le putem deconecta de la distanță, dacă este nevoie. Iată acum s-au pornit, cineva s-a conectat la apă, dacă nimeni nu consumă apă, ele se deconectează, nu consumă energie.”

După ce a fost construit apeductul, autoritățile locale sunt în căutarea de surse financiare, pentru a construi și un sistem centralizat de canalizare.

„Toate instituțiile publice sunt conectate 100% la apă potabilă și 90 la sută din gospodării sunt conectate la apeductul centralizat. Acum suntem în proces de implementare a proiectului cu canalizare centralizată. Documentația tehnică o avem în regulă, am accesat un proiect prin intermediul ADR Centru, unde am fost selectați, dar deja durează vreo trei ani și văd că nu merge implementarea, dar suntem cu speranțe mari, poate „Satul European”, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală vor deschide un nou apel de proiecte”, precizează Nicoleta Malai, primarul comunei Ghelăuza, raionul Strășeni.

Pentru construcția în cele două sate a unui sistem de canalizare centralizat e nevoie de aproximativ 20 de milioane de lei. Acest proiect va îmbunătăți viața a peste 1500 de locuitori.

Citește mai mult