Cultură

La Chișinău s-a deschis expoziția „Corneliu Baba. Artistul realismului profund”, un eveniment de prim rang, epocal

Agitație mare la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Aici a avut loc vernisajul expoziției „Corneliu Baba. Artistul realismului profund”. Evenimentul mult așteptat, organizat cu sprijinul organizatorului de expoziții, ART Safari București, este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României.

ziaruldevrancea.ro
Sursa: ziaruldevrancea.ro

Întâlnirea cu celebrele lucrări ale lui Corneliu Baba a adus bucurii spirituale privitorilor și organizatorilor.

„Departamentul pentru relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României are această misiune de a duce artă, cultură românească în stânga Prutului și ne bucurăm că, în sfârșit, după mulți ani de încercări, am reușit să aducem această expoziție aici, la Muzeul Național de Artă”, a declarat la deschidere Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relatia cu Republica Moldova.

„O expoziție extrem de greu de făcut, cu lucrări de la muzeele din România, de la colecționarii privați, dar uite că am reușit”, a menționat Ioana Ciocan, General Manager Art Safari, București.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a mulțumit organizatorilor, s-a referit la valoarea creației marelui pictor și la importanța evenimentului expozițional de la Chișinău.

„Și noi am adus mica noastră contribuție ridicând în picioare tot Departamentul vamal pentru că era imposibil să devamezi, ca printre altele, o colecție de așa valoare. A fost nevoie de contribuția întregului Departament pentru a găsi soluția acelei garanții financiare pentru a devama această expoziție.”

facebook/MNAM
Sursa: facebook/MNAM

Celebrul pictor avea o cultură enciclopedică uluitoare, fiind considerat un aristocrat al culturii.

„Corneliu Baba a fost unul dintre cei mai culți artiști din câți a avut și are astăzi România. Această expoziție încearcă să compactizeze într-o formă foarte succintă întreaga lui creație, cu toate temele care l-au preocupat din perioada formării până la perioada când a fost ostracizat”, a relevat Vladimir Bulat, istoric și critic de artă.

Pictorul Ghenadie Jalbă era student la Moscova când a văzut prima dată lucrările lui Corneliu Baba într-o mare expoziție, organizată în acea perioadă în marile orașe ale fostei URSS. Din păcate, nu și la Chișinău.

„Am avut ocazia să-l întâlnesc pe maestru în cadrul expoziției, am avut ocazia să savurez pictura lui Corneliu Baba venind la acea expoziție în mai multe rânduri. De aceea, mă bucur pentru această expoziție, pentru spectatorii care vor avea ocazia s-o vadă și, mai ales, pentru tânăra generație”, a conchis Ghenadie Jalbă.

„O selecție riguroasă, extraordinară, accentul major pus pe chipul omului, omul ca individ superior al creației cosmosului. Este o permanentă invitație a artistului să stăm îndelung în fața fiecărei lucrări”, subliniază Vladimir Bulat.

imagoromaniae.ro/ Țărani
Sursa: imagoromaniae.ro/ Țărani

„Pictura lui Corneliu Baba a rămas practic necunoscută moldovenilor din spațiul transprutean, deși în fostul URSS artistul român era perceput aproape ca un idol. A primit și titlul de academician! Expoziții personale i s-au făcut cam peste tot în URSS, nu și la Chișinău. Acel spațiu a fost ocolit cu grijă de tot ce era românesc la acea vreme. Ideologii kgb-sovietici, prudenți cunoscători de suflete & istorie, știau prea bine ce înseamnă infuzia de românitate în Moldova dintre Prut și Nistru, și de aceea persecutau orice doleanță de apropiere sau cunoaștere”, a menționat Vladimir Bulat, istoric și critic de artă.

*„Dar cum toate în această lume au un „termen de așteptare”, a venit și vremea unei depline retrospective Corneliu Baba („artistul realismului profund”) în spațiul dintre Prut și Nistru (rod al unei ferme colaborări dintre câteva entități private și publice din România și R. Moldova), și tot în generoasele spații de la MNAM Chișinău, care se va deschide în după-amiaza zilei de 20 septembrie, care va fi, cred, un eveniment de prim rang, epocal, de intensitatea căruia a mai fost acolo, poate, expoziția „Ștefan Luchian: între tradiție și modernitate”, care s-a inaugurat tot într-un blajin septembrie, dar al anului 2017. Iată, după șase ani, Corneliu Baba își va da mâna, la Chișinău, cu mai marele său predecesor, Ștefan Luchian, opera căruia a iubit-o enorm și a prețuit-o, în aceleași săli ale Muzeului de Artă, care menține vie continuitatea artei românești în acel spațiu atât de încercat în istorie, și azi!”, scria cu anticipație Vladimir Bulat.

Cele 60 de lucrări din expoziția „Corneliu Baba. Artistul realismului profund” pot fi văzute la Muzeul Național de Artă până pe 15 noiembrie.

Corneliu Baba. Somnul
Sursa: Corneliu Baba. Somnul
facebook/MNAM
Sursa: facebook/MNAM

Citește mai mult