Cultură

Zilele Filmului Românesc au început la Chișinău și, în premieră, în alte șapte orașe din Republica Moldova

Zilele Filmului Românesc au început la Chișinău și, în premieră, în alte șapte orașe din Republica Moldova. La deschidere, sala Cineplex Loteanu a fost arhiplină. Zeci de iubitori de film din Republica Moldova au fost prezenți în seara de joi, 21 septembrie, la deschiderea oficială a celui mai iubit festival de film din Chișinău, Zilele Filmului Românesc (ZFR), ajuns la a IX-a ediție, și desfășurat în acest an, în premieră, și în alte șapte orașe din Republica Moldova.

facebook
Sursa: facebook

Filme românești noi și clasice, îndrăgite de public și apreciate de critici, sunt proiectate începând de ieri, 21 septembrie 2023, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Evenimentul cinematografic devenit tradiție, finanțat pentru al treilea an consecutiv de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, are loc la Cineplex Moldova (Cineplex Loteanu) din Chișinău, până în data de 24 septembrie a.c.

facebook
Sursa: facebook

Totodată, peliculele selectate pentru ediția a IX-a a ZFR vor fi proiectate pentru publicul din Hâncești (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călărași (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălți (30 septembrie -1 octombrie) și Cahul (7-8 octombrie).

„Este un eveniment de referință pe agenda culturală din Republica Moldova și mă bucur să văd că, de la an la an, amploarea sa crește, tot mai mulți oameni vor să vizioneze peliculele selectate în cadrul ZFR. Este un lucru extraordinar că, și în acest an, filme românești vor fi proiectate nu numai la Chișinău ci și în alte șapte orașe din Republica Moldova. Astfel, dăm ocazia mai multor iubitori de film să vadă capodopere ale cinematografiei românești. Sunt atât filme noi, cât și consacrate. Mă bucur că îl avem alături de noi pe regizorul Cristian Mungiu, care cred că este cunoscut și îndrăgit nu doar de publicul din România, ci și de cel din Republica Moldova, și nu numai”, a declarat secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, în deschiderea ZFR.

facebook
Sursa: facebook

La evenimentul de deschidere al ZFR la Chișinău au fost prezenți ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Cristian-Leon Turcanu, directorul Institutului Cultural Român în Republica Moldova, Monica Babuc, coordonatorul general al ZFR, Dumitru Grosei, și cunoscutul regizor român, Cristian Mungiu.

Mai multe informații despre filme, întregul program și spațiile de proiecție pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum și pe site-ul zfrmd.ro. Intrarea este liberă, ocazie cu care sunt invitați la film toți doritorii.

facebook
Sursa: facebook

Gala de deschidere a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, ed. a IX-a, a adunat organizatorii, partenerii evenimentului, dar și importanți oficiali în sala Cineplex Loteanu.

În prima zi de eveniment cinefilii au urmărit filmul „R.M.N.” (2022), urmat fiind de o discuție cu cel mai titrat regizor din România – Cristian Mungiu, fiind invitatul special al acestei ediții.

Sala a fost arhiplină, iar spectatorii sunt așteptați vineri, sâmbătă și duminică la proiecțiile de la Cineplex Loteanu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Deseară, la ora 21.00, va fi proiectat filmul „Capra cu trei iezi”, regizor - Victor Canache; actori - Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Silviu Corbu, Ilina Răzvan, Antonio Gavrilă.

Totuși, pentru asigurarea unui loc în sală, organizatorii le sugerează potențialilor spectatori să ridice un bilet cu valoarea zero de la casa Cineplex Loteanu.

facebook
Sursa: facebook

Citește mai mult