Economic

Victor Parlicov: Contractul cu Centrala de la Cuciurgan ar putea fi prelungit pentru o perioadă mai lungă

Contractul de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan ar putea fi prelungit pentru o perioadă mai lungă, susține ministrul Energiei Victor Parlicov. În prezent, Chișinăul duce negocieri cu regiunea transnistreană în acest sens, de asemenea se discută și în privința prețului de achiziției.

„Noi ducem discuții de ceva vreme. Am formulat deja clar pozițiile. Eu cred că șansele de a semna un nou contract și a avea un preț stabil pe o perioadă mai lungă sunt mai mari. Sunt mai mari decât cele de a nu-l semna. Dar sigur că există tensiuni la tot ce ține de preț și discutăm”, a declarat ministrul Energiei.

Contractul cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan expiră în data de 30 septembrie. De precizat că, întregul volumul de gaz de la Gazprom merge în regiunea transnistreană, în schimb Centrala asigură energie electrică malului drept al Nistrului.

În prezent, malul drept procură energie electrică de la această centrală în proporție de 90% din necesarul de energie, la preț de 66 de dolari/MWh. Restul volumului necesar este cumpărat de la producătorii de energie din surse regenerabile sau prin intermediul OPCOM - operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

În schimbul unui preț avantajos la energie electrică, Comisia pentru Situații Excepționale oferă autorizație de mediu Uzinei Metalurgice de la Rîbnița.

Totuși, autoritățile declarau recent că prelungirea licenței de mediu pentru Uzină nu mai este o componentă importantă a negocierilor, întrucât compania se conformează legislației Republicii Moldova.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult