Regional

Biblioteca din Soroca va fi renovată până la sfârșitul anului

Iubitorii de carte, dar și angajații Bibliotecii Municipale din Soroca vor avea parte de condiții mai bune, după ce edificiul a fost renovat capital, iar lucrările vor fi încheiate la sfârșitul acestui an. Astfel, cititorii vor avea parte de săli de lectură moderne, spațioase și luminoase.

Facebook/Biblioteca Municipală Soroca
Sursa: Facebook/Biblioteca Municipală Soroca

Clădirea Bibliotecii Municipale „Mihail Sadoveanu” nu a fost reparată de mai bine de 50 de ani. Angajații susțin că activau în condiții greu de imaginat.

„Geamurile nu se închideau, bătea vântul, iarna era frig prin bibliotecă și anturajul bibliotecii nu era atrăgător pentru tineretul din ziua de astăzi, pe care trebuie să îi atragem către carte. Era și umezeală fiindcă nu se încălzea bine, iar cărțile au avut de suferit”, a declarat directorul bibliotecii, Viorica Gaja.

„Sperăm ca după renovare să avem mai multă lumină, un aspect mai frumos, mai luminos și mai atractiv, doar suntem în această zonă turistică, unde, în preajmă, avem și parcul, Colegiul Pedagogic, unde tind tinerii de a ne păși pragul”, spune blbliotecara Larisa Prisacari.

Muncitorii susțin că vor păstra elemente arhitecturale vechi ale edificiului, iar lucrările vor fi încheiate până la sfârșitul anului.

„La moment, se efectuează lucrări de demontare a acoperișului, pardoselii, tencuielii, urmează să fie renovată capital, cu condiții noi, cu sistem de încălzire contemporană, urmează să turnăm planșeul cu centură monolită, după care urmează să reparăm acoperișul”, susține managerul de proiect, Denis Roșca.

„Acest proiect este în valoare de 8 milioane de lei, care este total acoperit de Guvernul german. Astfel, va avea de câștigat tot municipiul Soroca, lucrătorii, locuri de muncă, vom avea o bibliotecă renovată, cu conditii, adaptată la standarde europene”, spune responsabilul de proiect, Tatiana Zabulica.

Lucrările de renovare costă opt milioane de lei, banii fiind oferiți de Guvernul german.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult