Zilele Europene ale Patrimoniului au început cu o seară de romanțe la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
O seară de romanțe a dat startul Zilelor Europene ale Patrimoniului la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN). După ce au admirat expozițiile și colecțiile găzduite de muzeu, vizitatorii au avut parte de un program de romanțe de altădată, cântate de interpreți de diferite vârste.
Sofia Litvinov, elevă din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, este cea mai mică participantă la regalul romanțelor.
„Bunelul meu cânta „Cobzar bătrân”, e o romanță care lui îi plăcea și mie foarte tare îmi place.”
Daniela Bejan este studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice la Universitatea din București. Muzica este pasiunea ei, care i-a adus aplauze și premii la prestigioase concursuri din România.
„Ador romanțele, este muzică de suflet. Romanțele trebuie păstrate, să le transmitem mai departe, să le cântăm.”
„Romanța este pe primul loc în sufletul meu. - De când purtați romanța în suflet? - De mică chiar, la școală cântam”, spune Anghelina Usatîi, profesoară din Orhei.
„Cu acest concert, de fapt, dăm startul Zilelor Europene ale patrimoniului pentru a atrage publicul să vină la muzeu și de a-l sensibiliza cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului”, a spus Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Vizitatorii au fost impresionați de prestația interpreților de romanțe.
VOX: „E de suflet, e de dor, e de țară, e de poporul nostru.”;
„Îmi place să le ascult, sunt ca o trecere într-o altă lume, mai frumoasă, poate.”;
„Exprimă sentimentele noastre cele mai aproape de inimă. - Dumneavoastră cântați romanțe? - Eu cânt acasă, tare mult îmi place romanța.”;
„Cum să nu asculți? Atâta putere, dragoste de viață și, când sunt interpretate de voci minunate, ce poate fi mai frumos?”
Zilele Europene ale Patrimoniului vor avea continuitate pe 5 octombrie cu un eveniment deosebit organizat de muzeu.
„Deschiderea unei expoziții foarte frumoase la conacul familiei de nobili Balioz din satul Ivancea, dedicată familiei și istoriei conacului, dar și arhitecturii din această zonă”, a menționat directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol.
În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, Ministerul Culturii organizează pe 26 septembrie un Forum Cultural. Vor fi abordate proiecte de intervenții la monumente de arhitectură, inclusiv la proiectul de reabilitare a edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. La Academia de Științe a Moldovei va avea loc Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății de mâine”.
Anual, în luna septembrie, țările semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954) marchează Zilele Europene ale Patrimoniului. Numeroase evenimente sunt organizate pentru a sensibiliza și încuraja lumea să se implice în protejarea patrimoniului cultural pentru generațiile actuale și viitoare. În Republica Moldova, evenimentele se vor desfășura în perioada 25 septembrie – 5 octombrie.