În 2023, statul va pune în aplicare un program de susținere a înființării plantațiilor noi de viță de vie
Producătorii de vinuri din țară au nevoie de subvenții mai mari pentru a se ridica la standardele de pe piața europeană. În acest scop, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să pună în aplicare, în 2023, un amplu program de susținere a înființării plantațiilor noi de viță de vie, cu soiuri solicitate la nivel internațional. Totodată, urmează să fie majorate și subventiile pentru plantarea a noi terenuri cu viță de vie.
Arcadie Foșnea este un mic producător de vinuri din Ungheni, care deține, la Mircești, 17 ha de plantații cu viță de vie. Pe piața autohtonă s-a lansat în 2020. Acum, vinurile sale au ajuns să fie solicitate și peste hotare. Pentru a-și extinde terenurile, fermierul spune că are nevoie de un suport mai mare din partea statului.
„Anul acesta am îmbuteliat circa 60 de mii de sticle de vin, din care 70 la sută s-au vândut practic în țară și 30 la sută au fost exportate în Romania, China, un pic în Japonia, Portugalia. Subventiile sunt bine măcar atât cât ne dă statul, în această criză trebuie să fim recunoscători și pentru asta, dar pentru dezvoltare este prea puțin”, spune producătorul din Ungheni.
Pe lângă înființarea de plantații noi de vită de vie cu soiuri solicitate pe piața UE, producătorii își doresc să dezvolte producerea vinurilor cu indicație geografică protejată, inclusiv vinurile cu denumire de origine protejată.
„În primul rând, acestea sunt semne de calitate, care ne ajută să mărim exporturile în țările UE, deoarece clasificarea este armonizată cu legislația UE. Pentru asta e nevoie de subvenționare”, spune directorul interimar al ONVV, Elizaveta Breahnă.
În cadrul ședintei comitetului de consultare cu producătorii de vin și struguri tehnici, ministrul Agriculturii a declarat că urmează să fie revăzut regulamentul de subvenționare pentru 2023, astfel încât să fie dublată suma de subvenționare la plantarea unui ha de viță de vie cu soiuri de calitate.
„Eu voi propune dublarea sumei de bani de la 60 de mii la 120 de mii lei bani pentru subvenționarea unui ha de vită de vie. Noi vorbim că au crescut de la 7 mii de euro până la 25 de mii de euro cheltuielile pentru înființarea unui ha de vită de vie. Republica Moldova devine deja un stat recunoscut în plan global ca stat producător de vinuri de calitate și vinurile de calitate au nevoie de struguri de calitate”, menționează ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
În prezent, în registrul vitivinicol al Republicii Moldova sunt înregistrate 224 de vinării care dețin peste 74 de mii de ha de terenuri plantate cu soiuri tehnice de vită de vie, pentru producerea vinului.