Expoziția „Atelier" la Biblioteca Națională. Tinerii artiști și-au promovat lucrările
Oportunitate de a-și promova lucrările. Este vorba de elevii de la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” care au participat la expoziția „Atelier". Ocazia le-a fost oferită de Biblioteca Națională.
Creațiile plastice selectate pentru expoziție sunt reunite simbolic de aura unei compoziții asemănătoare cu o icoană, pictată de Simona Romanciuc.
„Am vrut să reprezint conexiunea profundă între mamă și copil prin hainele tradiționale, contrastul dintre alb și negru. Coloritul însuși reprezintă o puritate și o intimitate".
Iar Vitalina Sprâncenatu a abordat propria viziune nostalgică asupra copilăriei.
„Am reprezentat un copil, o pisică și jucării. Am abordat un camerton cald, care se potrivește copilăriei. Simt liniște prin această lucrare. Am reprezentat emoțiile și gândurile mele".
Un peisaj amplasat într-o ipostază de poveste a etalat Sofia Bucicovschi.
„Rar vezi în realitate căsuțe albe și peisajul atât de colorat, aprins. A fost cu scopul de a reda o imagine mai creativă și mai detașată de ceea ce de obicei vedem, mai mult reprezentând o imagine dinăuntrul meu".
Toate lucrările discipolelor Cristinei Chelaru au o poveste și o viziune neordinară.
„Majoritatea elevilor sunt fără pregătire academică sau inițiere în domeniul artei și este o provocare ca să-i aduci la nivelul claselor liceale", a declarat profesoara.
„Ceea ce vedem aici sunt picturi în ulei. Este o tehnică dificilă, într-un fel, și ne bucură. - Arta plastică are viitor în Republica Moldova. - Într-adevăr, are viitor, sunt niște copii minunați și cu suflet", a remarcat artistul plastic, Valeriu Herța.
„Asta e foarte important că au o fantezie și o dorință mare de a crea, fiindcă în ziua de azi, când totul e digital, totuși trebuie să prețuim ceea ce putem face cu mâna, cu sufletul", a declarat directorul adjunct al Liceului „Igor Vieru", Elena Gorcea.
Deși unii admit că vor profesa în Republica Moldova, alții susțin că pentru a-și dezvolta aptitudinile vor alege să plece peste hotare.
„Îmi doresc să promovez arta aici, în Republica Moldova";
„Peste hotare totuși. Vreau în artă, fiindcă sunt mai multe beneficii, în România mai ales, să-mi dezvolt un spectru larg, viziunea artistică".
„Ca să se realizeze, mulți pleacă, dar asta nu ne face mai jos decât suntem, asta ne ridică", a specificat Elena Gorcea.
Expoziția „Atelier" poate fi văzută la Biblioteca Națională până pe 25 februarie.