Jurnalista Victoria Tomuz a lansat o carte despre satul său natal, Duruitoarea Veche
Un vechi și pitoresc sat din nordul Republicii Moldova, situat pe malul lacului de acumulare Costești-Stânca de la Prut și înconjurat de stânci milenare și grote, are abia acum o istorie documentată într-o carte. Lucrarea intitulată „Duruitoarea Veche - vatră de istorie, vatră de dor” este semnată de jurnalista Victoria Tomuz, originară din această localitate.
Victoria Tomuz a lucrat o viață la Radio Moldova și mereu a purtat în suflet dorul pentru satul natal, dar și dorința de a scrie o carte.
„Această datorie morală pentru satul meu - ca să scriu o carte, mulți ani am muncit ca să văd visul materializat. Iată în aceste două coperți e Duruitoarea Veche. Este satul la care revin, acolo este rădăcina”, spune Victoria Tomuz.
Victoria Tomuz a cercetat arhivele, a vorbit cu bătrânii din sat, cu istoricii, a scris despre pitorescul localității, frumusețea oamenilor, dar și despre tristețea care se abate peste Duruitoarea Veche.
„Satul care era plin de lume și mulți copii erau și școala funcționa, astăzi nu mai avem școală primară în sat pentru că sunt foarte puțini tineri”, spune Victoria Tomuz.
Lansarea cărții a avut loc la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.
„Victoria Tomuz, putem zice, este omul nostru de la Radio, a fost și rămâne. O susținem și în acest proiect al ei de a scrie o carte despre Duruitoarea Veche, satul ei de baștină, și vrem prin aceasta să încurajăm și tinerii să valorifice istoria satelor”, a spus Eugenia Bejan, directoarea bibliotecii.
În premieră, a răsunat „Imnul Satului”, muzică - Savelie Cojocaru, versuri - Claudia Partole, care a semnat și prefața cărții.
Scriitoarea Claudia Partole a spus că Victoriei Tomuz i-a reușit „să reînvie istoria și, poate, cred eu, să readucă acasă, să dea viață acestui sat, care, cu părere de rău, face impresia că a rămas așa, ca o frumoasă poveste”.
„După cum e structurată, ce materiale și capitole are, ar fi un model pentru mai multe localități să aibă o asemenea carte”, conchide Iraida Condrea, profesor universitar.
Colegii de la Radio Moldova i-au fost alături Victoriei Tomuz.
„Harnică ca totdeauna, și-a iubit și își iubește satul. Ne-a vorbit de atâtea ori despre satul ei și acum îl vedem într-o carte”, menționează jurnalista Valentina Romanciuc.
Și oameni din Duruitoarea i-au exprimat recunoștința.
„O descoperire ce s-a petrecut de veacuri la noi în sat și nu s-a știut. Eu, citind cartea, acum am aflat mai multe”, susține Nina Nastas, locuitoare din Duruitoarea Veche.
„Este o carte necesară pentru generațiile următoare, care, la moment, foarte mulți pleacă și nu cunosc multe”, spune consăteanul Vadim Galus.
Lucrarea „Duruitoarea Veche - vatră de istorie, vatră de dor” include și un CD cu interviurile realizate de Victoria Tomuz. Recent, volumul a fost lansat și în satul natal al autoarei - Duruitoarea Veche.