Internațional

INTERVIU // General (r) dr. Virgil Bălăceanu: „Federația Rusă declanșează un război clasic, energetic și economic împotriva Ucrainei”

Rusia a atacat din nou regiunea Odesa cu drone kamikaze. Dronele au vizat porturile ucrainene de pe Dunăre precum Ismail, Reni și Orlovka. Peste 30 de camioane au fost deteriorate în atacul care a durat peste două ore. Exploziile au fost auzite de pe malul românesc. Din acest motiv vama românească a fost închisă, iar traficul rutier a fost redirecționat către Galați Rutier. Evenimentele au fost discutate cu președintele Asociației Ofițerilor în rezervă din România, general (r) dr. Virgil Bălăceanu, în cadrul ediției de știri, moderată de către jurnalista Leanca Lașco-Rață. Găsiți mai jos textul interviului.

Leanca Lașco-Rață: Așa cum știm cu toții, sunt mai multe săptămâni la rând de când rușii atacă gurile Dunării. S-ar putea ca aceste lovituri să dea peste cap livrările de cereale. În același timp, președintele Volodimir Zelenski a confirmat faptul că armata ucraineană își întărește forțele pentru că tancurile americane Abrams au ajuns la destinație. Cât de mult ar putea aceste noi livrări de echipamente militare să sporească contraofensiva Kievului?

Virgil Bălăceanu: Este un plus de forță, o forță blindată care trebuie bine folosită în luptă. Vorbim de un batalion de 31 de tancuri. Cel mai probabil acestea vor fi folosite în zona de Sud, acolo unde le-a reușit să cucerească localitatea Robotîne și încearcă să cucerească un alt sat fortificat – Novoprokopivka. Este o direcție pe care încearcă să se apropie de un alt sat – Verbove, ceea ce le asigură condiții pentru înaintarea ofensivei. Probabilitatea cea mai mare este ca acest batalion de tancuri Abrams să fie folosit în zonă. Sunt două direcții operative foarte importante: o direcție spre Melitopol și o direcție spre Mariupol. Asta ar răspunde și unor cerințe ale americanilor. Ei le spun ucrainenilor că și-au disipat efortul continuând acele ofensive asupra Bahmutului. Reprezintă un efect multiplicator al forțelor armate ucrainene, însă vor trebui să pornească folosirea tancurilor Abrams pe care le-au primit atunci când au încercat să spargă frontul rusesc, când Brigada 47 a pierdut tancuri și mașini de infanterie. Ei acționează la ora actuală cu unități mobile, pe echipe de infanterie, pentru a deschide direcțiile pe care să acționeze cu blindate, iar pentru asta trebuie să distrugă obstacolele antitanc, mai ales acei „dinți de dragon”, cum îi cunoaștem militar.

Leanca Lașco-Rață: Aș vrea să ne referim și la un alt punct critic, în special Odesa, care este sub bombardamente în ultima vreme. Cum vor evolua lucrurile în această zonă de operații? Este un punct critic pentru Republica Moldova, pentru România și pentru această zonă.

Virgil Bălăceanu: Am abordat nu numai o dată problematica legată de acțiunile ofensive în zona de Sud, rămâne pentru altă dată să vorbim despre zona de Est, unde acționează gruparea operativă. Odată cu ieșirea din Acordul cu cerealele, care a permis Ucrainei să exporte produse agricole peste Marea Neagră, încă de anul trecut, Federația Rusă declanșează pe ring împotriva Ucrainei războiul clasic, războiul energetic și în mod sigur va relua războiul economic. Inițial, au lovit porturile la Marea Neagră, mai ales Odesa și Ciornomorsk. Însă, după ce au reușit o blocadă a porturilor la Marea Neagră, într-o proporție considerabilă cu drone maritime sau cu nave, au trecut la o etapă nouă de lovire masivă și intensă a porturilor dunărene în vederea deteriorării infrastructurii de depozitare și de transport. Astfel ca acest culoar alternativ al Dunării să fie blocat.

Leanca Lașco-Rață: În același timp, am văzut acea întâlnire dintre liderul de la Kremlin și Kim Jong-un. În ce măsură credeți că posibilele livrări de armament nord-coreean ar putea consolida forța militară rusească?

Virgil Bălăceanu: Putem să luăm în calcul dacă s-au discutat aceste livrări. În mod cert, Coreea de Nord ar trebui să ceară acceptul Beijingului. Cred că Beijingul este în cunoștință de cauză dacă Coreea de Nord va exporta în Federația Rusă muniții. S-a vorbit destul de mult despre muniția clasică. Este interesant că nu se vorbește despre muniția calibrul 152 de milimetri, dar cel mai probabil este vorba despre muniția de 122 de milimetri. Nu s-a discutat despre alte acorduri de livrare de drone kamikaze, cum sunt cele iraniene, sau chiar despre rachete balistice. Posibil să apară o asemenea livrare care nu ar schimba în mod determinant configurația și starea operativă din Sud-Estul Ucrainei. Pe de o parte, nu cred că vor depăși consumul pe care îl realizează rușii în război al artileriei care este maxim. Probabil, vor să își refacă stocurile, pentru că au nevoie și de refacerea acestora. Este mai mult un gest politic, dacă se va întâmpla un asemenea lucru. Ucrainenii vor determina în scurt timp că se folosește muniție nord-coreeană, pentru că sunt indicii care le permit un asemenea lucru. Deocamdată, informațiile care vin din partea ucraineană nu semnalează folosirea de echipamente militare sau de muniții de proveniență nord-coreeană. Pe de altă parte, excludem un transfer de tehnologii din Federația Rusă către Coreea de Nord. Federația Rusă este o putere nucleară strategică alături de Statele Unite și nu vor fi de acord să facă un asemenea transfer, nu vor să întărească alte puteri nucleare. Un alt subiect extrem de important, pe care noi nu l-am pus în dezbatere, este acela ca Federația Rusă să livreze produse agricole și combustibil atât de necesar în Coreea de Nord, care este înfometată și are și probleme legate de resursele energetice.

Leanca Lașco-Rață: Domnule general, vă mulțumesc mult pentru această intervenție.

Citește mai mult