Internațional

Kremlinul mai pierde unul dintre vechii săi aliați. Kazahstanul se va alătura regimului de sancțiuni împotriva Rusiei

După distanțarea Armeniei de Moscova, Kremlinul mai pierde unul dintre vechii săi aliați. Kazahstanul se va alătura regimului de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Declarația a fost făcută de către președintele Kasîm-Jomart Tokaev la o conferință de presă în urma negocierilor cu cancelarul german Olaf Scholz, la Berlin.

„Am declarat în mod clar că vom respecta sancțiunile și că avem contacte cu organizațiile respective pentru a respecta regimul de sancțiuni. Și cred că nu ar trebui să existe nicio îngrijorare cu privire la posibile acțiuni menite să ocolească regimul de sancțiuni”, a spus Tokaev.

Kazahstanul este în continuare alături de Rusia în diferite alianțe militare și economice, însă beneficiază și de atenția Chinei, Turciei sau Occidentului, din cauza importanței economice a rezervelor de hidrocarburi de pe teritoriul său. Conducerea țării a dus o politică externă echilibrată, dar existau suspiciuni că ajuta Moscova să ocolească sancțiunile impuse după invazia rusă în Ucraina. Acum patru luni, însă, Astana a respins ideea aderării la o uniune pe modelul celei existente între Rusia și Belarus.

Ulterior, Kazahstanul și-a anunțat disponibilitatea de a sprijini sancțiunile occidentale împotriva Kremlinului. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov a spus că, în pofida acestei decizii, Moscova și Astana rămân aliate. Tradițional, acesta a explicat că gestul Kazahstanului reprezintă presiuni din partea Occidentului.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult