Internațional

Mărturii despre experiența teribilă trăită în detenție în timpul ocupației rusești din Herson: „280 de zile în celulele de tortură rusești”

Două femei din Ucraina au povestit despre experiența teribilă trăită în detenție în timpul ocupației rusești din Herson și despre prietenia care le-a ajutat să supraviețuiască și care s-a consolidat în timp. Televiziunea britanică Sky News a descris trăirile fostelor deținute în cadrul unei investigații, cu genericul „280 de zile în celulele de tortură rusești”, în care a inclus interviuri a 15 supraviețuitori.

news.sky.com
Sursa: news.sky.com

Aceștia spun că au fost torturați dur în timpul detenției într-o rețea de 26 de închisori rusești din sudul țării.

Olga Cernak a povestit cu lacrimi în ochi cum a fost luată prizonieră în august 2022, a fost legată la ochi și silită să asculte țipetele și strigătele disperate ale fiului său, care era electrocutat.

„Ușa era aici, iar eu am fost pusă acolo, lipită de perete, și am stat și am ascultat cum îmi torturau copilul. Era eletrocutat, plângea mult și le cerea să se oprească. El le-a zis că le va spune tot ce vor să audă”, a rememorat Olga Cernak.

Și Olga a fost torturată, dacă refuza să răspundă la întrebări, iar, uneori, spune femeia, își pierdea cunoștința de durere. Când peste două luni a fost transferată într-un alt centru de detenție, în timp ce rușii se pregăteau să se retragă din Herson, femeia a întâlnit-o pe Svetlana Șukailo. S-au consolat una pe alta, apoi s-au aflat împreună încă șapte luni de detenție în diferite închisori alături de mulți alți deținuți.

„În fiecare zi... nu era zi în care să nu auzim țipete, gemete de durere, să nu plângă cineva și să nu-i implore pe gardieni să se oprească. Acest lucru se întâmpla în pivniță, afară, în celule. Noi auzeam aceste sunete și ne dădeam seama că-i torturau dur pe băieții noștri ajunși acolo”, a povestit Svetlana Șukailo.

Femeile s-au împrietenit, iar pentru a-și menține moralul cântau sau citeau împreună. Când au fost eliberate, după 280 de zile de captivitate, Olga și Svetlana s-au întors acasă, în regiunea Herson, unde luptele încă mai continuă. Femeile au povestit pentru Sky News că drumul spre Herson a fost lung, le-a purtat prin Rusia, Lituania, Letonia și Polonia. Acum, după ce au revenit în orașul natal, ele continuă să comunice în fiecare zi.

„Acești oameni sunt familia noastră, care, pur și simplu, a devenit mai mare. Ei sunt cei cu care am comunicat în momentele grele, alături de care am supraviețuit acestei tragedii”, spune Svetlana Șukailo, fostă deținută în închisorile rușilor.

Potrivit Sky News, guvernul rus nu a răspuns la solicitarea de a comenta cazurile de tortură. Orașul Herson a fost sub ocupația rușilor aproape șapte luni, din primele zile ale lunii martie 2022. Iar o parte din localitățile regiunii sunt încă sub controlul invadatorilor după retragerea lor din Herson, în noiembrie anul trecut. Recent, ONU a publicat un raport cu dovezi că Rusia a folosit masiv metode dure de tortură în Ucraina invadată, uneori până la exterminarea victimelor. Rusia neagă categoric comiterea de atrocități.

news.sky.com
Sursa: news.sky.com

Citește mai mult