Cultură

La Galeria „Brâncuși” a fost deschisă expoziția personală a plasticianului Victor Hristov

Sub semnul libertății de creație, a pasiunii și devotamentului pentru pictură, la Galeria „Constantin Brâncuși” a fost inaugurată expoziția personală a plasticianului Victor Hristov. După ce i-a ars atelierul cu o mare parte de lucrări, pictorul a avut curajul să realizeze noi lucrări, care i-au impresionat pe participanții la vernisaj.

facebook/ UAP
Sursa: facebook/ UAP

Una dintre lucrările lui Victor Hristov, intitulată Pasărea Libertății, exprimă crezul pictorului.

„Libertatea în pictură, în artă, eu așa înțeleg. De ce depinde libertatea de creație a unui artist? De tot ceea ce ne înconjoară”, afirmă protagonistul expoziției.

Devotamentul artistului pentru pictură, libertatea în creație, în pasiunea pentru culori aprinse este apreciată de vizitatori, confrați de penel și critici de artă.

„Victor Hristov meditează asupra existenței, asupra rolului omului în univers și totodată prin culoare este în stare să exprime atât starea de armonie și liniște, precum și marile coliziuni dramatice”, menționează Constantin Spânu, critic de artă.

„Îmi plac lucrările lui Victor Hristov pentru că sunt colorate. Îndemn tinerii să se inspire, să pună culoare în tablouri”, susține Olesea Enachi, artist plastic.

O sursă de inspirație pentru Victor Hristov este localitatea sa de baștină, Cimișlia.

„Este un om care niciodată n-a uitat de unde vine și prin tot ce face se străduie să contribuie la imaginea orașului, de a face mai optimiști cetățenii din Cimișlia, mai aproape de frumusețe, de cultură”, relevă Gheorghe Răileanu, ex-primar din Cimișlia.

„Nu m-am așteptat că atâtea lucrări noi are dumnealui! Bravo! Muncește, a dovedit foarte mult, lucrări mari, frumoase”, apreciază directorul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia, Alexandru Bulat.

„Sunt redate culorile care îți dau curaj, îți dau Pace, îți dau dragoste de viață, îți dau Soare, îți dau un suflet și vrei un viitor strălucit în țară!”, consideră Maria Popescu, o vizitatoare a expoziției.

La cei 77 de ani ai săi, Victor Hristov lucrează mult și cu inspirație.

„În genere, am pictat mult, dar am avut nenorocul, atelierul meu a ars și vre-o 60 și ceva de procente de lucrări au ars 3.32 sec mă doare sufletul. Aceste lucrări sunt după incendiu. Altă viață nu există fără pictură, în viața mea am copii și arta!”, declară Victor Hristov, artist plastic.

Victor Hristov s-a nascut în data de 25 martie 1946 în orașul Cimișlia. De-a lungul carierei, a participat la 350 de expoziții internaționale, naționale și personale, fiind apreciat cu importante premii. În 2023, i-a fost conferit titlul Maestru în artă.

Citește mai mult