Economic

Veaceslav Ioniță: 20% din produsele alimentare procurate de moldoveni ajung la coșul de gunoi

Potrivit unor calcule, a cincea parte din toate produsele alimentare procurate de moldoveni nu mai ajung să fie consumate și sunt aruncate la gunoi. Aceste produse le-ar fi suficiente celor aproape un milion de oameni din Republica Moldova care nu-și pot cumpăra necesarul de produse pentru hrană. De sărbători, risipa alimentară devine un fenomen și mai grav în țara noastră. Anul acesta, potrivit unor experți, am aruncat produse în valoare de peste 15 miliarde lei, în creștere cu 1,6 miliarde lei față de anul trecut.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, 20% din produsele alimentare procurate de moldoveni ajung la coșul de gunoi. Cea mai mare risipă de alimente are loc în mediul urban. Expertul mai susține că dacă am fi mai eficienți în cheltuielile pentru alimente și nu am arunca produsele alimentare, atunci banii economisiți ar fi suficienți pentru plata tuturor facturilor.

„La noi risipa în oraș este cu mult mai mare, în sate este ceva mai mic. Omul cu cât este mai bogat, cu atât risipa este mai mare. De sărbători, noi suntem eroii risipei. O familie aruncă 400 de kilograme de alimente anual, la noi. Jumătate din alimente se aruncă până a ajunge în magazin”, spune expertul economic Veaceslav Ioniță.

În prezent, moldovenii sunt în febra pregătirilor pentru Revelion. Aceștia spun că din cauza scumpirilor din ultimul timp, în acest an vor fi nevoiți să cumpere mai puține produse, dar și să gătească dor câteva bucate. Majoritatea oamenilor cu care am discutat spun că nu fac risipă de alimente și le consumă rațional.

„În ultimii ani ne străduim să pregătim atât cât consumăm. Mai bine o bucată de carne o dăruiesc, la o familie mai săracă decât să o arunc.”;

„Răcituri, salamuri diferite ca de obicei, facem și sarmale. Mai dăm și la vecini. - Mai aruncați și la gunoi? - Câteodată.”;

„După câți nepoți am, vreo două mii de lei, încă puțin. Avem animale, dăm la animale ce nu se mănâncă.”

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, cetățenii moldoveni cheltuiesc în jur de 45 de miliarde de lei pe an pentru produse alimentare, iar la gunoi sunt aruncate produse în valoare de 15 miliarde de lei.

Citește mai mult