„Nu era zi în care să nu auzim țipete, gemete de durere, să nu plângă cineva”. Poveștile femeilor din Ucraina, deținute în închisorile controlate de ruși
Două femei din Ucraina au povestit despre experiența teribilă trăită în detenție în timpul ocupației rusești din Herson și despre prietenia care le-a ajutat să supraviețuiască și care s-a consolidat între timp. Televiziunea britanică Sky News a descris trăirile fostelor deținute în cadrul unei investigații care a inclus interviuri a 15 supraviețuitori. Aceștia spun că au fost torturați dur în timpul detenției într-o rețea de 26 de închisori rusești din sudul țării.

Oga Cernak a povestit cu lacrimi în ochi cum a fost luată prizonieră în august 2022, a fost legată la ochi și impusă să asculte țipetele și strigătele disperate ale fiului său, care era electrocutat.
„Ușa era aici, iar eu am fost pusă acolo, lipită de perete, și am stat și am ascultat cum îmi torturau copilul. Era electrocutat, plângea mult și le cerea să se oprească. El le-a zis că le va spune tot ce vor să audă”, a povestit Olga Cernak.
Femeia susține că și ea a fost torturată, dacă refuza să răspundă la întrebări, iar, uneori, spune femeia, își pierdea cunoștința de durere. Când peste două luni a fost transferată într-un alt centru de detenție, în timp ce rușii se pregăteau să se retragă din Herson, femeia a întâlnit-o pe Svetlana Șukailo. S-au consolat una pe alta, apoi, au petrecut împreună încă șapte luni de detenție în diferite închisori alături de mulți alți deținuți.
„În fiecare zi, nu era zi în care să nu auzim țipete, gemete de durere, să nu plângă cineva și să nu-i implore pe gardieni să se oprească. Acest lucru se întâmpla în pivniță, afară, în camere. Noi auzeam aceste sunete și ne dădeam seama că-i torturau dur pe băieții noștri, ajunși acolo”, a declarat Svetlana.
Femeile s-au împrietenit, iar pentru a-și menține moralul cântau sau citeau împreună. Când au fost eliberate, după 280 de zile de captivitate, Olga și Svetlana s-au întors acasă, în regiunea Herson, unde luptele încă continuă. Femeile au povestit pentru Sky News că drumul spre Herson a fost lung, le-a purtat prin Rusia, Lituania, Letonia și Polonia. Acum, după ce au revenit în orașul natal, ele continuă să comunice în fiecare zi.
„Acești oameni sunt familia noastră, care, pur și simplu, a devenit mai mare. Ei sunt cei cu care am comunicat în momentele grele, alături de care am supraviețuit acestei tragedii”, a mai adăugat Svetlana.
Potrivit Sky News, guvernul rus nu a răspuns la solicitarea de a comenta cazurile de tortură. Orașul Herson a fost sub ocupația rușilor aproape șapte luni, din primele zile ale lunii martie 2022. Iar o parte din localitățile regiunii sunt încă sub controlul invadatorilor după retragerea lor din Herson, în noiembrie anul trecut. Recent, ONU a publicat un raport cu dovezi că Rusia a folosit masiv metode dure de tortură în Ucraina invadată, uneori până la exterminarea victimelor. Rusia categoric neagă săvârșirea de atrocități.