Social

Asociațiile de părinți ar putea fi lichidate, iar școlile vor fi eligibile pentru mecanismul 2%

În premieră, moldovenii vor putea vira cele două procente din impozitul anual și școlilor din țară, de asemenea vor fi permise și donații directe către instituții de cel mult 10% din salariul mediu pe economie. De cealaltă parte, experții spun că asociațiile părintești nu ar trebui lichidate, dar reorganizate, pentru că fiecare cetățean are dreptul să investească în procesul educațional al copiilor. Fracțiunea PAS a înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede un nou mecanism de susținere financiară a instituțiilor educaționale.

„Eu m-aș uita mai degrabă la varianta că totuși lucrurile benefice care le-au asigurat asociațiile părintești și este un proces transparent în care migrarea resurselor să fie foarte riguros monitorizată și fiscal verificată. Deci atunci nu cred că este o problemă ca ele să existe, doar trebuie ca ele să fie reorganizate și să fie venite nu pentru ca să colecteze doar bani, dar și să-și expună părerea vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în sistemul educațional”, a menționat Zinaida Soroceanu, expert în educație.

Între timp, oamenii susțin că noul mecanism de susținere financiară a instituțiilor de învățământ va diminua corupția în școli.

„Dacă să nu strâng bani în plicuri asta e minunat, dar sunt multe lucruri care trebuie de rezolvat cu părinții împreună, pentru că școlile, grădinițele nu fac față singure. În primul rând cred că nu o să mai fie corupția asta, nu o să fie părinți care să mai dea ideile pentru strângerea banilor.” *„Mita se dă înainte, mulțumirea se dă după ceea ce se pune în plic, să spunem așa, nu poate fi monitorizat atât de ușor. Așa că cei care au hotărât să facă așa ceva au anticipat așa situații, totuși experiența a arătat la ce duce asta. „Da, eu sunt de acord. De ce părinții trebuie să mai adauge bani, pentru că toți profesorii au salarii și cred că statul trebuie să aibă grijă pentru ca școlile să dețină tot ce au nevoie să aibă un fond aparte a școlii, dar părinții și așa au alte probleme pe capul lor.”

Potrivit documentului, în premieră, persoanele fizice și juridice din Republica Moldova vor putea dona cele două procente din impozitul anual instituțiilor educaționale. Chiar dacă această sumă nu va acoperi integral nevoile instituțiilor, practica este una salutabilă și va ajuta școlile să progreseze financiar.

„Dacă vorbim de diseminarea asta procentuală de două procente, dacă noi să vorbim real nu știu încât asta o să acopere necesitățile instituției și va fi suficientă finanțarea aceasta extrabugetară. Și atunci, de exemplu, după părerea mea, ar fi o opțiune mai bună în care se optează pentru o organizare hibrid. De exemplu, sunt anumite chestii care le poate asigura asociațiile, dar este și foarte salutat acum contul ăsta bancar care urmează a fi deschis pentru instituție care să se învețe să treacă la autogestiune”, a mai specificat Zinaida Soroceanu.

Proiectul de lege urmează să fie examinat în comisiile parlamentare, iar apoi dezbătut și aprobat de Parlament în două lecturi.

Citește mai mult