Regional

Interconectare sigură cu UE. Lucrările la linia electrică Vulcănești-Chișinău sunt în plină desfășurare

Lucrările la linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău, care va asigura o interconectare mai sigură cu România și cu Uniunea Europeană, sunt în toi. Primii piloni au fost deja instalați. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a inspectat astăzi șantierul și a precizat că lucrările decurg într-un ritm care va permite încheierea proiectului de construcție până la sfârșitul anului 2025. Potrivit lui, această linie va asigura o interconexiune stabilă și va exclude dependența de nodurile energetice din regiunea transnistreană.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că, în prezent, din cele șapte linii de tensiune care vin din Ucraina, doar una nu traversează regiunea transnistreană, ceea ce generează o dependență de infrastructura critică din acea zonă. De asemenea, singura conexiune puternică cu România trece tot prin regiunea transnistreană.

„Acum în sfârșit am ajuns în faza în care suntem în teren, lucrăm și graficul pe care îl avem stabilit este ca până la sfârșitul anului 2025 această linie să fie pusă în funcțiune, să fie dată în exploatare și să avem finalizat acest proiect, în paralel lucrând la celelalte două proiecte, așa cum am spus, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș”, a precizat Victor Parlicov.

La rândul lui, vicedirectorul „Moldelectrica", Sergiu Carmanschi, afirmă că specialiștii din cadrul întreprinderii sunt implicați în proiectarea, construcția și ridicarea pilonilor. De asemenea, el subliniază că întreprinderea și-a asumat angajamentul de a oferi suport tehnic în realizarea acestei linii.

„Proiectul dat este o parte a unui proiect mare, asta e o primă componentă. Linia electrică aeriană 400K kW va uni două stații - stația Vulcănești și Chișinău. În prezent, se execută lucrările în stația electrică Chișinău. Sunt lucrări de modernizare, de instalare a autotransformatoarelor 400 la 330 și totodată montarea echipamentului primar pe partea de 400 și pe 330 pentru a putea fi făcută legătură”, a relatat Sergiu Carmanschi.

Referindu-se la procedura de expropriere a terenurilor necesare pentru construcția acestei linii electrice, responsabilii de la Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică susțin că peste 75 la sută din proprietari sau arendași de terenuri au primit deja despăgubirile.

„Facem foarte mult efort în ceea ce privește procesul de expropriere. Avem un progres destul de bun pentru că în raioanele unde se desfășoară lucrările, avem peste 76 de procente deja compensații. Oamenii au primit acele mijloace financiare”, a precizat Ruslan Surugiu, director UCIPE.

Linia electrică aerienă de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău va avea o lungime de 157 de kilometri. Vor fi instalați 500 de stâlpi cu 1.500 de kilometri de conductoare care vor face o legătură dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități. Greutatea integrală a liniei va fi similară cu cea a Turnului Eiffel - circa 10.000 de tone, iar capacitatea noii linii ar putea asigura aproximativ 50% din consumul de energie electrică al țării în perioada cu sarcină maximă. Construcția liniei electrice aeriene este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, care are o valoare de 61 de milioane de euro și este finanțat de Banca Mondială.

Citește mai mult