Părinții care și-au pierdut copiii în accidente rutiere cer autorităților implementarea „legii 24”
Părinții care și-au pierdut copiii în urma accidentelor rutiere trag un semnal de alarmă și cer autorităților să implementeze o lege similară celei promulgate recent în România, care prevede pedepse mai aspre pentru șoferi care urcă beți la volan, sub influența narcoticelor sau fără permis de conducere. Pentru a fi auziți, aceștia s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior au mers într-un marș spre Parlamentul Republicii Moldova.
Alexandru Coșcodan, tatăl lui Valerian Railean, care era campion la ciclism și a murit în urma tragicului accident de la Stăuceni de la sfârșitul lunii februarie, provocat de un șofer care avea permisiul suspendat cere pedepse mai dure pentru conducătorii auto care nu respectă legea.
„Avem un mesaj foarte clar, dorim înăsprirea legislației în Republica Moldova. Noi am venit cu propunerea ca să numim „legea 24” din motiv că Daniel, băiatul de la Aeroport lovit pe trecerea de pietoni a fost pe 24 decembrie, Valerian, băiatul meu a decedat pe 24 februarie, Anastasia fetița strivită de troleibuz la Ciocana, pe 24 martie”.
Și Svetlana Ursu mama Valentinei Bivol, tânăra de 30 de ani care a fost lovită mortal în Sîngera la sfârșitul lunii august de o polițistă beată la volan vrea înăsprirea pedepselor. Ea spune că și până în prezent nepoata de șase ani, care a suferit și ea mai multe traumatisme nu știe că mama ei a decedat.
*„Ne-am adunat pentru ca să se fie respectată într-adevăr legea. Nu vrem să se facă ceva ieșit din comun pentru ei, dar să se respecte legea care este. Nu dacă și-au recunoscut vina să fie îmblânzită pedeapsa sau să le dea arest la domiciliu. Dar sufletele noastre îndurerate cine o să le aline? Ce lege trebuie să fie introdusă ca să ne acopere rănile din suflet care sunt. Nepoțica întreabă bunica „când o să vină mama, unde este mama?”. Ce să-i spun? Să facă conducerea o lege si să îmi dea în scris ce să-i spun”.
Sensibilizați de aceste cazuri tragice, oamenii care au venit la marș spun că pe lângă înăsprirea pedepselor este nevoie și de o infrastructură mai bună pe drumurile naționale.
„Noi suntem într-o societate periculoasă, foarte periculos de mers pe drumuri, nu cu mașina. Am venit să susțin din tot sufletul, fiindcă mai departe nu se poate”;
„Este foarte greu să vezi aceste familii, dar înțelegem că dacă ar exista infrastructură și șoferii ar respecta regulile de circulație, noi nu ne-am fi adunat aici”.
Ulterior, din Piața Marii Adunări Naționale participanți la marș au mers spre Parlamentul Republicii Moldova.
*„Unde este dreptatea? Pentru mine mă bucur că sunt în viață, cum este, dar pentru copii decedați, pentru frații și surorile care nu mai sunt printre noi. Încă odată, cerem ca legea 24 să fie implementată, să fie tratată cu seriozitate”, a spus Marcela Palade, victimă a unui accident rutier.
Oamenii cer guvernării adoptarea legii penale numită „legea 24”, prin care săvârșirea unui accident soldat cu deces sau vătămarea gravă a unei persoane de către un șofer care a condus fără permis, a fost sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active, să se pedepsească cu închisoare cu executare, fără ca instanța de judecată să poată dispune suspendarea pedepsei.