Cultură

Profesoara Parascovia Carp și istoricul Ion Varta au lansat cartea „Istoria satului Costești”

O carte necesară, scrisă cu respect și dragoste pentru rădăcini, o cercetare și o documentare extraordinară! Astfel a fost apreciat volumul „Istoria satului Costești” lansat în aer liber. Autorii cărții sunt Parascovia Carp, profesoară de istorie din Costești și istoricul Ion Varta.

Parascovia Carp a fost printre primele în Republica Moldova, care a scris în 1991 o carte despre istoria localității natale. Pe parcursul anilor, a continuat cercetările, a revenit la evenimentele și oamenii de altă dată. Munca a devenit mai ușoară, după ce în 2017 l-a întâlnit pe istoricul Ion Varta. Împreună au finalizat „Istoria satului Costești”, a doua ediție.

„Să se știe ce a fost pe teritoriul satului, despre foamete, despre deportări, a apărut așa un fel de dorință de a-i întreba pe oameni, ei să povestească. Am umblat prin sat și elevii m-au ajutat, am cules mărturii despre foamete, despre deportări, război”, a povestit Parascovia Carp.

„Eu am fost un fel de lăturaș, am contribuit cu consultanță, redactare literară, științifică, completări. Așa a vrut destinul să facem corp comun, am colaborat fructuos și în consecință a ieșit acest travaliu cam voluminos, dar nici pe departe nu-i consumat subiectul”, a menționat Ion Varta.

Primii cititori au fost consătenii.

„Doamna Parascovia Carp mi-a fost profesoară și noi ținem minte prima ediție a cărții despre istoria satului. În această noua ediție sunt mai multe lucruri noi care s-au făcut și facem parte și noi”;

„Întotdeauna e bine să-ți cunoști rădăcinile, să cunoști de unde vii, cum au fost părinții, străbuneii, prin ce au trecut, prin ce greutăți, lipsuri ca să ajungem la ziua de azi”.

Unii oamenii au regăsit în carte rădăcinile.

„Străbunicul meu și bunicii mei și mama mea este aici. Eu mă trag din vreo 4 dinastii de preoți și toate au trecut prin satul acesta„; „Suntem în această carte pentru că avem în această comunitate o Asociație de confecționare a costumelor tradiționale, încercăm să reînviem tradiția”.

Invitații de la Chișinău au apreciat ideea autorilor de a lucra în tandem.

„Foarte frumoasă această îmbinare a echipei de autori, doi autori, istoricul profesionist Ion Varta și doamna profesoară Parascovia Carp, marcată și de această durere a deportărilor”, a afirmat scriitorul Iulian Filip.

Istoria satului Costești a apărut datorită susținerii financiare a foștilor elevi ai Parascoviei Carp din diaspora precum și a unor oameni din localitate.

Citește mai mult