Internațional

Miniștrii de externe ai UE promit un sprijin durabil pentru Ucraina

Miniștrii afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au venit luni la Kiev, pentru o "reuniune istorică" menită să traseze liniile unei "susțineri durabile" pentru Ucraina, confruntată cu invazia rusă și care aspiră să adere la UE, informează AFP, citată de Agerpres.

Reuters
Sursa: Reuters

În fața unei contraofensive ucrainene lente și a temerilor privind o scădere a sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost necesar să se arate Rusiei că ea "nu trebuie să conteze" pe "oboseala" UE, a explicat șefa diplomației franceze Catherine Colonna.

Mesaj care a fost imediat contrazis de Kremlin, convins că această "oboseală" "se va accentua în diferite țări".

„Îi convoc azi pe miniștrii afacerilor externe la Kiev, (pentru) o primă reuniune a tuturor celor 27 de state membre care are loc în afara UE”, a anunțat șeful diplomației UE, Josep Borrell pe platforma X (fosta Twitter), salutând această "reuniune istorică" organizată în Ucraina, "țară candidată și viitor membru".

Cu toate acestea, Borrell a precizat că este vorba de o reuniune "informală" care "nu are drept scop de a ajunge la concluzii și la decizii concrete".

Primindu-i pe omologii săi, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a salutat organizarea reuniunii la Kiev, adică "în interiorul viitoarelor frontiere ale Uniunii Europene", potrivit lui.

„Puterea luptătorilor noștri pe linia frontului este în mare parte rezultatul puterii acordurilor noastre cu prietenii și partenerii noștri”, a subliniat președintele Zelenski pe Telegram.

Ucraina aspiră de ani de zile să adere la UE, iar în iunie 2022 i-a fost acordat statutul de candidată la aderare, însă pentru a trece la etapa următoare Kievul trebuie să facă progrese în special în lupta anticorupție.

Reuniunea de luni de la Kiev este "un gest diplomatic excepțional", a subliniat Colonna, care a explicat că UE dorește să arate "sprijinul său ferm și durabil" pentru Ucraina, "până când ea va putea învinge" Moscova.

Trebuie să arătăm "că Ucraina face parte din familia europeană" și "de asemenea să-i transmitem Rusiei mesajul că ea nu trebuie să conteze pe oboseala noastră", a subliniat Colonna. "Vom fi aici multă vreme", a promis ea.

La rândul său, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a cerut punerea în aplicare a unui "plan de protecție pe timpul iernii", pentru a permite Ucrainei să facă față bombardamentelor asupra infrastructurilor sale energetice, ca și în timpul anului trecut.

Această întrevedere are loc într-un moment în care apar temeri în legătură cu permanența sprijinului occidental pentru Ucraina, care depinde de livrările de arme și de ajutorul financiar al europenilor și SUA.

La Washington, un acord de urgență încheiat de Senat la sfârșitul săptămânii trecute pentru a evita o paralizie a administrației federale a lăsat deoparte bugetul de ajutor pentru Ucraina, ce va trebui să facă obiectul unui proiect care să fie votat în mod distinct.

Președintele american Joe Biden a promis apoi că SUA "nu vor abandona" Ucraina, iar Kievul a anunțat că "lucrează" cu principalul său susținător militar și financiar pentru ca această situație "să nu împiedice fluxul de ajutor".

Chiar dacă Kremlinul a estimat luni că Washingtonul "va continua să se implice în acest conflict", el a declarat că se așteaptă ca "oboseala sprijinului complet absurd pentru regimul de la Kiev să crească în diferite țări".

În Europa, Slovacia a ales sâmbătă un partid populist care se opune continuării ajutorului pentru Ucraina. Kievul a declarat luni în mod succint că "respectă alegerea poporului slovac" și a apreciat că este prea devreme pentru a anticipa consecințele.

De altfel, ministrul de externe ungar - a cărui țară a rămas cea mai apropiată din UE față de Moscova -, precum și omologii săi polonez și leton nu au participat la reuniunea de la Kiev, a declarat pentru AFP un înalt responsabil al guvernului ucrainean sub acoperirea anonimatului. Diplomații polonez și leton sunt bolnavi, a adăugat el.

O altă sursă de ajutor pentru Ucraina, o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), prima în ultimii trei ani, s-a deplasat la Kiev pentru a discuta despre un program de 15,6 miliarde de dolari, a anunțat prim-ministrul ucrainean Denis Șmîgal.

Pe front, unde Ucraina duce din iunie o dificilă contraofensivă, bombardamentele au continuat luni. Patru persoane au fost rănite la Herson și alte două la Orihiv, în sud, potrivit autorităților regionale.

Patru drone explozive ruse au fost doborâte în timpul nopții, potrivit armatei ucrainene.

La rândul lor, serviciile de informații ucrainene au revendicat un atac cu dronă asupra unei uzine unde se produc rachete, la Smolensk, în Rusia, la peste 600 de kilometri de frontieră.

Citește mai mult