Cultură

Ecaterina Popescu, meșter popular: „Facem și noi parte din patrimoniul cultural european”

Promovare și instruire la vatra tradițiilor! De asta au avut parte astăzi șefi ai direcțiilor cultură din Republica Moldova, manageri în domeniul culturii din România, participanți la o serie de activități organizate de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului.

facebook/ Ecaterina Popescu
Sursa: facebook/ Ecaterina Popescu

Participanții la eveniment au văzut în practică cum sunt readuse la viață tradițiile la Complexul de meșteșugărit „Arta Rustică” din Clișova Nouă, raionul Orhei.

Ecaterina Popescu a povestit cu pasiune despre importanța de a readuce în circuit scoarțe autentice, a demonstrat, împreună cu meșterițele de la Complexul „Arta Rustică”, cum se țes covoarele, catrințele. În diferite spații au lucrat cu migală și inspirație adulți și copii, cu toții recunoscători Ecaterinei Popescu.

„Mamele noastre n-au țesut catrințe, noi am învățat acuma și e ceva frumos. Când este cineva îmbrăcat în catrință, ți se bucură inima că e lucrul tău”, spune Raisa Strătilă, meșter popular din Clișova Nouă, Orhei.

Oaspeții din Republica Moldova și din Romania au văzut pe viu ce se poate face pe plan local în domeniul readucerii la viață a tradițiilor.

„Și cum se poate valorifica un tezaur local în contextul patrimoniului european? Se studiază, se țese și se transmite generațiilor în creștere și asta, probabil, este cel mai important din ceea ce face Ecaterina Popescu la acest complex de meșteșugărit”, subliniază Veaceslav Filimon, lector universitar.

„Observ că patrimoniul este păstrat aici la dumneavoastră. Observ similitudini cu ce avem noi. O astfel de întâlnire creează idei minunate și lucruri bune pentru viitor”, consideră Carmen-Mihaela Pețanca, manager cultural din Giurgiu, România.

„E îmbucurător faptul că Ministerul Culturii, Centrul au realizat acest proiect și ne-au invitat pe noi, cei din teritoriu, pentru că acolo e baza patrimoniului cultural imaterial pentru că duhul face forme, până la urmă”, relevă Elena Frumosu, șefa Direcției Cultură Criuleni.

Evenimentul se desfășoară în câteva etape. „În prima zi, am avut partea teoretică; astăzi, avem un atelier tehnic de țesut scoarțe aici, la Ecaterina Popescu, la Clișova Nouă. E o altă activitate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Principalul lucru e să acordăm atenție protejării și promovării patrimoniului cultural”, menționează Silvia Zagoreanu, directoarea CNCPPCI.

„Facem și noi parte din patrimoniul cultural european - asta ne-a îndemnat să marcăm Zilele Europene ale Patrimoniului. Educația și instruirea sunt modalități temeinice pentru a păstra, salvgarda patrimoniul cultural imaterial”, a declarat Ecaterina Popescu, meșter popular de la Clișova Nouă.

Evenimentul cu genericul „Patrimoniul cultural european și comunitatea locală” va continua miercuri cu vizitarea casei tradiționale „La mămuca și tătuca” din satul Zagarancea, raionul Ungheni.

Citește mai mult