Internațional

Granada: UE și țările candidate trebuie să fie pregătite pentru o comunitate de 30 „plus”

Uniunea Europeană și țările candidate trebuie să fie pregătite pentru o comunitate de 30 „plus”, țări membre, este declarația de la Granada. În Spania, șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană s-au întâlnit, după Summitul Comunității Politice Europene, la o reuniune informală.

bundesregierung.de
Sursa: bundesregierung.de

Așadar, strategia UE este extinderea și eliminarea decalajelor între țările care vor adera și cele care sunt deja membre. Acest lucru presupune reformarea și amendarea tratatelor uniunii. De exemplu, cancelarul german Olaf Scholz susține că politica externă și fiscală nu trebuie să fie decisă prin unanimitate.

„Știm că ne-am angajat să includem acum 20 de ani țările din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană, o promisiune pe care am făcut-o deja. Avem în plan și aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei. De asemenea, ne uităm cu interes și spre Georgia”, a declarat Olaf Scholz.

Premierul maghiar Viktor Orban susține că atitudinea față de Georgia, lăsată în umbră, nu este un corectă. În același timp, este sceptic privind integrarea Ucrainei.

„Pentru că, știți, e o țară în război. Nu am făcut niciodată extindere cu țări care sunt în război. Nu știm care sunt hotarele reale, nu știm câtă lume locuiește acolo, înțelegeți? Așadar, e dificil”, a accentuat Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei.

Potrivit șefilor instituțiilor europene, extinderea este cel mai eficient intrument al UE pentru a garanta pacea, securitatea și prosperitatea pe continent.

realitatea.md
Sursa: realitatea.md

„Extinderea înseamnă că țările candidate trebuie să implementeze reforme, și ei știu mai bine ce trebuie să facă. Din partea noastră, a Uniunii Europene, noi trebuie să fim pregătiți. Este pentru prima dată în ultimii ani când avem o dezbatere la nivel înalt pe asemena subiect fundamental”, a punctat Charles Michel, președintele Consiliului European.

„Experiența extinderii în Uniunea Europeană a fost întotdeauna de un beneficiu uriaș pentru ambele părți. Nu doar țările care au aderat au avut de câștigat, nivelul de trai a crescut rapid. Dar și Uniunea Europeană, desigur, a beneficiat enorm de la aderarea acestora. Cea mai mare forță a noastră este piața noastră unică. Lărgirea pieței unice a fost întotdeauna o valoare adăugată imensă”, a menționat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Tot la Granada, președinta Sandu a participat ieri la Summitul Comunității Politice Europene. După încheierea reuniunii, Maia Sandu a vorbit cu jurnaliștii moldoveni despre încercările Rusiei de a împiedica parcursul Republicii Moldova spre aderarea europeană.

„Nu putem să jucăm șah atunci când Rusia ne lovește la box. Avem angajamentul să consolidăm democrația, dar avem și angajamentul să protejăm democrația. Dar nu o să lăsăm Federația Rusă să intervină în procesele noastre interne, să intervină în alegeri, să denatureze procesul electoral și procesul democratic.”

Președinta Sandu a dezvăluit într-un interviu pentru „Financial Times” că Rusia introduce banii murdari în Republica Moldova prin mai multe metode, inclusiv prin cărăuși care sunt trimiși cu avionul la Moscova prin Georgia și se întorc cu carduri bancare emise în Dubai. Mai mult, Kremlinul a încercat cu ajutorul mercenarilor Wagner, o lovitură de stat la Chișinău și instalarea unui guvern pro-rus prin proteste violente.

twitter.com
Sursa: twitter.com
Digi24.ro
Sursa: Digi24.ro

Citește mai mult