Veronica Mihailov-Moraru, cu privire la reformele din justiție: „Sunt diferite viziuni, diferite interese”
În sistemul de justiție din Republica Moldova ar exista anumite grupuri de interes care opun rezistență reformelor, susține ministra Veronica Mihailov-Moraru. Funcționara a declarat, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova, că Guvernul a oferit toate instrumentele necesare, însă schimbările „sunt foarte lente”.
„Ceea ce s-a declarat anterior cu privire la semnalele de rezistență ele sunt absolut adevărate, aici se are în vedere la reformele vizate, fiindcă reformele vizate nu sunt deloc comode, ne referim la același Pre-vetting, Veting, ne referim la formarea organelor de administrare fiindcă sunt diferite viziuni, diferite interese, ori aceste reforme înseamnă o schimbare totală a ceea se s-a stabilit până acum. Ceea ce pot să spun cu certitudine este că anumite schimbări sunt, dar ele sunt foarte lente și eu sper foarte mult ca judecătorii să-și facă treaba mult mai rapid și mai eficient. Or, cel puțin Guvernul a oferit toate instrumentele necesare”, a menționat ministra.
Întrebată dacă fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, mai încearcă să controleze judecătorii și procurorii din Republica Moldova, minsitra Justiției a menționat că sunt mai multe situații care ridică semne de întrebare în acest sens.
„Asistăm la anumite cauze la care noi ne punem întrebări. Cauze care sunt cunoscute în spațiul public și cumva nu este clar ce se întâmplă acolo, dar nu vreau să dau prea multe detalii în acest sens. Sunt mai multe grupuri de interes. Sigur că ultimele evenimente legate de amânarea Adunării Generale a Procurorilor (...), pe de altă parte faptul că au fost transmise tot felul de mesaje prin care s-a criticat ba Pre-vettingul, ba Vettingul și tot felul de acțiuni care lovesc în reforma justiție, aceasta trezește mai multe întrebări”, a punctat Veronica Mihailov-Moraru.
Menționăm că, la sfârșitul lunii mai, UE a adoptat o hotărâre prin care Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, și Igor Chaika au fost sancționați pentru acțiuni menite să destabilizeze și să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova.
În septembrie, Plahotniuc a cerut Consiliului Uniunii Europene anularea deciziei din 30 mai, prin care i-au fost impuse restricțiile, dar și achitarea cheltuielilor de judecată. Fostul lider al Partidului Democrat invocă două motive, primul întemeiat pe erori de apreciere și al doilea întemeiat pe încălcarea drepturilor recunoscute reclamantului în baza Tratatului privind Uniunea Europeană.