INTERVIU // Mihai Isac: Sprijinul de care se bucură Republica Moldova la nivelul cancelariilor europene este fără precedent
În acest moment, sprijinul de care se bucură Republica Moldova la nivelul cancelariilor europene este fără precedent, în scurta sa istorie în calitate de stat independent. E necesar ca autoritățile de la Chișinău să aibă voința politică pentru a duce reformele până la capăt pentru că Uniunea Europeană este foarte atentă la astfel de detalii, iar orice eșec va fi taxat.
Opinia aparține expertului în politică externă, Mihai Isac, și a fost exprimată în cadrul ediției de știri, moderată de către Leanca Lașco-Rață. Găsiți mai jos textul interviului.
Leanca Lașco-Rață: Așadar, în data de 5 octombrie, Parlamentul European a semnat o Rezoluție prin care solicită Comisiei Europene să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană. Pentru Chișinău, mesajul a fost că țara noastră trebuie să continue reformele. Cât de viabilă este ideea unui raport pozitiv din partea Bruxelles-ului și, efectiv, să începem negocierile până la sfârșitul acestui an?
Mihai Isac: Este rezultatul așteptat de autoritățile de la Chișinău și de către cea mai mare parte din populația Republicii Moldova. Este necesar ca aceste autorități de la Chișinău să continue reformele, mai ales în domeniul justiției, pentru că Uniunea Europeană este foarte atentă la astfel de detalii, iar orice eșec în procesul de reformă a justiției și a altor domenii de importanță națională pentru Republica Moldova va fi taxat de către Uniunea Europeană. În acest moment, sprijinul de care se bucură Republica Moldova la nivelul cancelariilor europene este fără precedent, în scurta sa istorie ca stat independent în epoca modernă. Totodată, vedem că această vizită vine doar cu câteva zile înainte de întrunirea de pe 17 octombrie, a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, când peste 30 de șefi ai diplomațiilor europene se vor afla în Republica Moldova. Este iar un semnal pozitiv pentru Chișinău. Este adevărat că actuala criză geopolitică declanșată de invazia militară ilegală rusă împotriva Ucrainei, obligă atât autoritățile europene, cât și autoritățile de la Chișinău să evalueze mult mai rapid posibilitățile de aprofundare a relațiilor reciproce, dar mai ales modul în care Republica Moldova poate fi ajutată să reziste în fața războiului hibrid declanșat de Federația Rusă împotriva Chișinăului.
Aceste reforme pe care Chișinăul trebuie să le implementeze nu sunt gândite doar pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. Sunt, în primul rând, gândite pentru binele poporului, pentru ca populația Republicii Moldova să trăiască într-un stat democratic și unde lupta cu corupția nu rămâne doar la nivel de declarație făcută în scopuri politice și în timp electoral. Este foarte clar că vizita de astăzi este un semnal de sprijin pentru Republica Moldova, dar este și practic o aducere aminte la adresa autorităților de la Chișinău că aceste reforme nu trebuie intrerupte sub nici un pretext, chiar dacă există un război la granița Republicii Moldova. Tocmai această situație disperată în care se află întreaga regiune, din cauza invaziei militare ilegale ruse, trebuie să convingă autoritățile de la Chișinău să folosească și mai mult capacitatea de a implementa aceste reforme, să aibă voința politică să le ducă până la capăt, în pofida unor pierderi electorale. Pentru că acest război pentru reformă se duce pentru viitorul copiilor Republicii Moldova, și nu pentru binele unui partid sau al unei formațiuni politice. Rămâne de văzut care vor fi urmările, dar această vizită nu vine drept un semnal pozitiv și drept un semn că o decizie favorabilă este cea mai probabilă în acest moment, după cum spun și foarte multe surse oficiale europene.
Leanca Lașco-Rață: În contextul geopolitic în care ne aflăm, este neapărat ca aderarea Republicii Moldova să fie examinată la pachet cu cea a Ucrainei?
Mihai Isac: În acest moment este greu de spus care va fi procedura de examinare a acestor candidaturi. În primul rând, aderarea la Uniunea Europeană presupune atât un aspect politic în care toate statele Uniunii Europene trebuie să fie de acord ca Republica Moldova să adere, dar și un aspect tehnic. Depinde doar de Chișinău de cât de rapid va implementa reformele necesare instaurării unui trai mai bun pentru propria populație și pentru aderarea la blocul comunitar și dacă această candidatură a Republicii Moldova ar putea fi analizată separat de cea a Ucrainei. Este adevărat că Republica Moldova are o populație mult mai mică decât a Ucrainei, a multor state din cadrul Uniunii Europene. În acest moment aderarea Republicii Moldova, dacă sunt făcute aceste reforme, este un lucru mult mai simplu decât integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Depinde doar de Chișinău, dacă acest proces de integrare în Uniunea Europenă va fi mai rapid decât cel prin care va trece Ucraina. Pentru că aceste decizii, după cum vedem, sunt influențate de situația geopolitică. Uniunea Europeană a trecut deja examenul Ucraina în ceea ce privește răspunsul său la invazia militară ilegală rusă de acum aproape 600 de zile. Capacitatea autorităților de la Chișinău de a implementa aceste reforme, de a prezenta partenerilor din Uniunea Europeană nevoile sale, poate duce la o valoare treptată a modului în care Republica Moldova poate fi integrată în Uniunea Europeană. Să înțelegem că acest proces va dura foarte mult. Sunt foarte mulți pași tehnici, iar Republica Moldova are norocul că poate să evite foarte multe greșeli făcute de alte state înainte de aderare. Aici vorbim despre România, Polonia, Cehia, iar o decizie favorabilă în iarnă, către sfârșitul acestui an, este cea mai plauzibilă în acest moment.
Leanca Lașco-Rață: Autoritățile de la Chișinău au menționat ferm că direcția Republicii Moldova este, fără îndoială, integrarea în UE. Putem să ne așteptăm la intensificarea atacurilor informaționale sau la altfel de incursiune din partea Kremlinului pentru a pune bețe în roate în acest proces?
Mihai Isac: Desigur. Practic, în fiecare zi au loc astfel de altacuri. Multe dintre ele nici nu mai sunt semnalate de către mass-media, din cauza faptului că ne-am obișnuit cu ele. Republica Moldova, România și alte state din regiune sunt în prima linie a războiului hibrid declanșat de Federația Rusă împotriva Uniunii Europene. Concomitent, faptul că acum suntem într-o perioadă electorală favorizează astfel de atacuri. Dar acest exercițiu electoral din 5 noiembrie nu trebuie să fie lăsat pe mâna acoliților Moscovei și nu trebuie să fie o arenă doar pentru manifestarea unor așa-zise „sentimente antieuropene”. Votul din 5 noiembrie ar trebui să reconfirme, măcar parțial, opțiunea proeuropeană a poporului din Republica Moldova. Este adevărat că numeroasa diasporă originară din Republica Moldova nu votează de obicei la alegerile locale, din cauza că este imposibil logistic de organizat astfel de alegeri. Dar orice rezultat pe care îl vom avea în 5 noiembrie trebuie înțeles de actualele autorități, care vor lua anumite măsuri pentru a înțelege nemulțumirile populației. Astfel de alegeri, pe care le avem în timp de război, favorizează creșterea masivă a propagandei declanșate împotriva autorităților constituționale de la Chișinău de medii care ascultă și sunt finanțate de anumiți oligarhi fugiți pe malul Mediteranei și cu legături directe cu Kremlinul.
Leanca Lașco-Rață: Domnule Isac, vă mulțumesc mult pentru acest interviu.