Politic

Președinta Maia Sandu, despre relația cu Federația Rusă: „Nu ai ce să discuți cu un stat agresor”

Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă au ajuns în impas, odată cu invadarea militară a Ucrainei, în primăvara anului curent. Invitată la emisiunea „În context” de la postul public de televiziune, Moldova 1, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat „că nu are ce să discute cu un stat agresor” și a calificat atacurile Kremlinului în adresa Chișinăului drept „amenințări”.

Captură video
Sursa: Captură video

„Sunt amenințări. Din păcate acestea sunt instrumentele Federației Ruse: amenințările, încercările de a intimida alte țări. Ce vedem în Ucraina în general este foarte grav. Când am venit la guvernare am spus că ne dorim o relație constructivă cu Federația Rusă. După ce a început acest război ce fel de relație poți să ai cu un agresor, cu un stat, cu o țară care își ucide vecinii?”, s-a întrebat președinta Maia Sandu.

Întrebată dacă planifică o vizită în Federația Rusă sau discuții cu oficiali de la Moscova, șefa statului a declarat că „nu ai ce să discuți cu un stat gresor”.

De menționat că Kremlinul a intensificat atacurile asupra Republicii Moldova, în ultima perioadă. Recent, Moscova a declarat că „intensificarea cooperării dintre Chișinău și țările NATO în sfera militară și tehnico-militară este un factor care subminează într-o măsură mare securitatea Republicii Moldova” și a avertizat Chișinăul „să nu repete experiența tristă a Kievului” în acest sens. Chișinăul a respins acuzațiile Kremlinului, susținând că Republica Moldova „este un stat pașnic și neutru”. „Suntem o țară liberă și este decizia noastră cum să ne dezvoltăm țara”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult