INTERVIU // Călin Negură: Dacă valorificăm potențialul de eficiență energetică, putem reduce 50% din consum
Dacă valorificăm potențialul de eficiență energetică, 50% din energia pe care o consumăm pot fi economisite. Totodată, autoritățile trebuie să sprijine populația pentru a spori eficiența energetică. Opinia aparține expertului în energetică, Călin Negură, și a fost exprimată în cadrul ediției de știri, moderată de către Leanca Lașco-Rață. Găsiți mai jos textul interviului.
Leanca Lașco-Rață: Aș vrea să lămurim mai întâi această situație. Deși SA „Energocom” procură gaze de pe bursă la un preț mai mic și a făcut stocuri, la calcularea tarifului pentru consumatori se ia drept valoare de referință prețul cu care este procurat combustibilul de către SA „Moldovagaz” de la concernul rus „Gazprom”. Această ecuație nu oferă speranța unui tarif mai mic?
Călin Negură: În primul rând, aș vrea să clarificăm un aspect important. S-a menționat că în tarif se ia în considerare prețul mediu de achiziție a gazelor de la „Gazprom”. Este o greșeală pentru că se ia în calcul prețul mediu de achiziție a gazelor de la „Moldovagaz”, iar aceasta achiziționează gazele de la „Energocom” pentru malul drept al Nistrului, după cum se știe. Deci, prețul mediu de achiziție a contractului de furnizare între „Energocom” și „Moldovagaz” trebuie luat în considerare. Pe lângă faptul că sunt anunțate cifrele de „Energocom”, prețul mediu de achiziție a gazelor până acum, dar și gaze stocate trebuie să ținem cont și de faptul că acesta este prețul gazelor achiziționate pe bursă. În contractele de achiziție este menționat și punctul de livrare a acestora. Or noi știm că aceste gaze sunt destinate pentru stocare, respectiv punctul de livrare poate fi diferit. Și acestea în unele cazuri trebuie adăugate sau poate nu. Pentru că sunt achiziționate la diferiți furnizori. Tarifele pentru transportul gazelor naturale, tarifele pentru stocarea acestora, după care extragerea lor și transportarea spre punctele de intrare în sistemul de gaze naturale al Republicii Moldova. Respectiv, prețul mediu adițional în contractul de livrare de „Energocom” trebuie de luat în considerare și niște marje de profitabilitate, probabil simbolice, dar oricum pentru această companie care trebuie să-și acopere niște costuri administrative. De asemenea, sunt și costuri care țin de deservirea împrumuturilor accesate pentru achiziția acestor gaze.
Deci, în total, trebuie să ținem cont și de adaosurile care trebuie operate la acel preț mediu de achiziție anunțat de 420 de euro anunațat. După cum am auzit anterior și așa susțin autoritățile, probabil ar trebui să ținem cont de un preț de livrare către „Moldovagaz” de 600 de euro pentru o mie de metri cubi. Așa, cel puțin, reiese din informațiile disponibile public.
Leanca Lașco-Rață: După criza de anul trecut, în care Republica Moldova risca la propriu să rămână fără energie termică în plină iarnă, s-au întreprins mai multe acțiuni și avem mai mulți furnizori de combustibil. Care ar fi alte măsuri pe care autoritățile Republicii Moldova le pot întreprinde pentru a-și asigura securitatea energetică?
Călin Negură: Da, în primul rând, sunt măsurile ce țin de achiziția gazelor naturale ce se face și asigurarea surselor alternative de livrare a acestor gaze. Dar în aceste condiții în care deja s-a anunțat că aveam suficiente gaze achiziționate cel puțin până în luna februarie și aceste achiziții vor continua, avem deja un mecanism stabilit de anul trecut și avem experiența care este realizată cu succes această componentă pentru asigurarea securității aprovizionărilor.
Imediat cu creșterea abruptă a prețurilor la gaze naturale, în evidență a revenit principiul eficienței energetice. Iată aici autoritățile trebuie să se axeze pe suportul oferit în primul rând populației pentru a reduce consumurile de energie. 50 la sută din consumuri revin pentru energia clădirilor. Populația consumă aproximativ 50% din energie, iar pentru încălzirea celorlalte clădiri se consumă încă 10% din consumul total de energie. Deci accentul trebuie pus ca să reducem maxim posibil acest consum sau să valorificăm potențialul de eficiență energetică a clădirii. Or acestea se ridică, conform estimărilor, la aproape 50%, iar aceasta înseamnă că 50% din maximumul energiei pe care o consumăm pot fi evitate. Iată aceasta este de fapt resursa principală pentru securitatea noastră.
Leanca Lașco-Rață: Domnule Negură, vă mulțumim pentru aceste informații.