Cultură

Victor Botnaru: „Toată cariera mea artistică se află aici, s-o ia orice doritor de a studia cobza și să învețe pas cu pas”

O carte mult așteptată, un omagiu adus instrumentelor muzicale vechi, a fost lansată la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu" din capitală. Lucrarea intitulată „Metodă de cobză tradițională” exprimă respectul, admirația și dragostea pentru folclor și pentru cobză a distinsului profesor și rapsod Victor Botnaru, Maestru în Artă.

facebook
Sursa: facebook

Victor Botnaru este artistul polivalent, a îmblânzit prin harul său mai toate instrumentele muzicale tradiționale. Cobza a rămas instrumentul de suflet, despre care a scris o carte.

„Aici este inserată experiența mea în domeniul predării instrumentului muzical cobza, toată cariera mea artistică se află aici, s-o ia orice doritor de a studia cobza și să învețe pas cu pas. Este un instrument muzical care a dominat muzica noastră tradițională, cobza nelipsită acum 100 de ani din ansamblurile instrumentale tradiționale”, a declarat la lansare Victor Botnaru, Maestru în Artă.

„Este o carte unică. De mulți ani nu mai există o metodă de cobză contemporană. Cuprinde toate nivelele de interpretare, de la nivelul începător până la cel mai avansat nivel”, menționează Diana Bunea, doctor în studiul artelor.

Numeroși interpreți de folclor au îndrăgit cobza, au însușit arta interpretării la acest instrument datorită harului lui Victor Botnaru de a o promova în scenă, de la Catedra de Folclor a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice în viața de zi cu zi.

„Să-i dea Dumnezeu sănătate domnului Victor, că el a învățat să cânte la cobză o generație întreagă, printre care mă număr și eu, și descoperirea pe care a făcut-o cu cobza în arealul nostru basarabean, eu cred că asta-i o faptă genială!”, a subliniat interpreta Suzana Popescu.

„Eu în anul 1 credeam c-o să am o carte după care să mă ghidez și domnul Victor Botnaru a spus că nu avem. Nici nu știam că e în proces de creație. Sunt foarte bucuroasă, ele merg mână în mână, muzica cu acompaniamentul cobzei și anume cobza românească, eu cred că ea cel mai bine acompaniază folclorul autentic”, relevă Maria Onică, studentă la AMTAP.

„Victor ne-a susținut foarte mult la începuturi și ne susține și în continuare. Mulțumim, Victore! La mai mult și la mai mare!”, spune interpreta Veta Ghimpu-Munteanu.

Cei prezenți i-au mulțumit lui Victor Botnaru pentru apariția editorială și l-au îndemnat să scrie cărți-manuale și despre arta interpretării la alte instrumente tradiționale.

facebook
Sursa: facebook

Citește mai mult