Alegeri

Promo-LEX a prezentat un raport privind încălcările depistate în cadrul campaniei electorale

Afișarea publicității electorale în locuri interzise, implicarea tot mai activă a funcționarilor publici în activitățile de campanie și neraportarea deplină a cheltuielilor de către concurenții electorali sunt câteva dintre încălcările înregistrate de către observatorii misiunii Promo-LEX în timpul monitorizării campaniei electorale. De asemenea, Promo-LEX se arată îngrijorată de situația din comuna Corjova, acolo unde din listele electorale a fost exclus un număr mare de alegători.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În urma monitorizării, Promo-LEX constată o creștere semnificativă a cazurilor ce pot fi calificate drept abuz de resurse administrative. Printre acestea se numără: implicarea autorităților publice în promovarea inițiativelor electorale, atragerea în activitățile de campanie a persoanelor care dețin funcții publice, precum și organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor publice, cu angajații instituțiilor respective, în timpul orelor de lucru ale acestora.

„Am constatat cel puțin 14 cazuri de utilizare și distribuire a publicității cu încălcarea legii. Am avut trei cazuri ce țin de afișarea publicității electorale în locuri interzise. Patru cazuri au ținut de distribuirea materialelor imprimate cu informație incompletă privind datele tipografiei, ceea ce ține de furnizorul materialului publicitar și respectiv tirajul în care a fost tipărit acest material”, spune Mariana Focșa, expert Promo-LEX.

În perioada 29 septembrie - 12 octombrie 2023, au fost identificate cel puțin nouă cazuri de discurs de ură, instigare la discriminare și alte forme de manifestare a intoleranței.

„Colegii noștri au reușit să prindă câteva situații în care vorbim despre discurs de ură, limbaj sexist și mesaje intolerante împotriva competitorilor electorali sau a politicienilor, dar și discursuri de ură îndreptate împotriva persoanelor LGBT. Constatăm în continuare că persoanele din comunitatea LGBT sunt ținta de ură din partea competitorilor electorali”, a subliniat Nicolae Panfil, director de programe Promo-LEX.

Totodată, Promo-LEX consideră absolut necesară rezolvarea problemei din comuna Corjova, după ce acolo au fost excluși din listele electorale mai mulți alegători, care de facto locuiesc în această localitate, însă în actele de identitate au domiciliul stabilit în orașul Dubăsari. Misiunea de Observare consideră că dreptul de vot al cetățenilor Republicii Moldova care domiciliază în comuna Corjova ar putea fi încălcat, dacă aceștia nu vor fi admiși să voteze pe motiv că nu sunt incluși în listele electorale de bază.

Citește mai mult