Cultură

Scriitori și cititori, în dialog în cadrul Campaniei naționale de promovare a lecturii „Cartea deschisă”

Întâlniri pline de surprize și descoperiri în cadrul Campaniei naționale de promovare a lecturii „Cartea deschisă”. Evenimentul se desfășoară sub patronajul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și oferă cititorilor, membrilor Cluburilor de lectură din Republica Moldova șansa de a dialoga cu valoroși scriitori de pe ambele maluri ale Prutului. Mai mult, la fiecare întâlnire, oaspeții aduc în dar seturi de carte pentru bibliotecile școlare.

facebook
Sursa: facebook

După bucuria întâlnirii cu aplauze a oaspeților, elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Hyperion” din orașul Durlești, municipiul Chișinău, și-au exprimat opiniile despre importanța cărții și a comunicării pe viu cu scriitorii.

VOX: „Lectura pentru mine este esențială, este centrul întregii vieți.”;

„Cartea este un lucru foarte important în viața mea. Datorită ei m-am dezvoltat foarte mult.”

„Este un lucru esențial să avem acest dialog între cititori și scriitori.”

„E una când copilul vede cartea pe raft și e altceva când acesta vede scriitorul care a scris această carte”, relevă bibliotecara Elena Ermicioi, Liceul Teoretic „Hyperion”.

„O campanie foarte importantă pentru întreaga țară. Ca să ai o societate sănătoasă, trebuie să ai un om cult. Cum îl cultivăm? Prin frumoasa zăbavă de a citi”, subliniază Veronica Moisei, profesoară de română.

Despre modul în care elevii au receptat creațiile oaspeților a fost recitalul inspirat de opera poeților Maria Șleahtițchi, Casian Maria Spiridon și Arcadie Suceveanu.

„Ție îți las frumoasele mele grădini, suspendate între vis și realitate.”

În cadrul Campaniei „Cartea deschisă” participă mai multe echipe formate din scriitori de pe ambele maluri ale Prutului.

„Transmitem această idee că literatura română este una și indivizibilă și că scriem în aceeași limbă și creăm valori pentru patrimoniul general românesc”, a menționat Maria Șleahtițchi, directorul Muzeului Național al Literatuii Române din Chișinău.

„În ultima perioadă, dialogul dintre scriitori și cititori a fost periclitat și ne bucurăm foarte mult că există acest proiect de promovare a lecturii, care reia, de fapt, acest dialog, ne face să ținem cartea deschisă”, a spus poetul Arcadie Suceveanu.

Pe parcursul întâlnirilor, elevii au adresat o mare diversitate de întrebări.

„O întrebare interesantă a fost "Cum poți citi?" și le-am explicat foarte clar că sunt niște trepte ale lecturii, începi cu povești, după aia sunt niște cărți de aventuri și, încet, încet, ajungi la marea literatură. Ei! Nu poți citi literatură mare prin clasa 1!”, a specificat poetul Casian Maria Spiridon din Iași.

Campania națională de promovare a lecturii „Cartea deschisă” se va desfășura până la sfârșitul anului în majoritatea raioanelor și orașelor din Republica Moldova.

Citește mai mult