Cultură

Expoziția „Anotimpuri" a artistei Tatiana Voloh, la Biblioteca Națională

Lucrează cu inspirație în atelierul de creație și transmite experiența elevilor de la școala de arte plastice Alexei Șciusev din Chișinău. Vorbim despre tânăra artistă Tatiana Voloh, care a deschis la Biblioteca Naționala expoziția personală intitulată sugestiv "Anotimpuri".

Lucrările selectate pentru expoziție transmit atmosfera și starea de spirit pe care le trăiește Tatiana Voloh în fiecare anotimp.

„Anotimpuri, deoarece m-au recucerit amintirile și fiecare etapă, multe momente pe care le-am reprezentat îmi trezesc emoții aparte și am hotărît să le adun, să fac o succesiune a acestor momente”, a declarat Tatiana Voloh.

Participanții la vernisaj - artiști plastici, pedagogi, actuali și foști discipoli ai Tatianei Voloh, desprind din lucrări frumusețe, măiestrie și creativitate.

„Foarte frumos, arta tot timpul este ceva frumos!”

„Coloritul și formele realizate de ea foarte mult îmi plac, mă prind până în suflet!”

„Abordează o viziune abstractă spre decorativism. Evident, o reprezintă mai mult baticul, dar face și pictură pe pânză, ulei și acril”, spune Florentin Leancă.

„I-am predat compoziția și am observat un lucru, ea știe să lucreze cu starea ceea ce mai rar careva din artiști poate reda starea unui anotimp. Ea mai mult lucrează cu raporturile dintre culori, ele plutesc, navighează prin tot spațiul”, a declarat Elena Samburic.

Îi urmărește calea în artă a Tatianei Voloh și un consătean din Palanca.

„Tatiana Voloh e un fel de strănepoată de a mea din Palanca, eu sunt plecat demult din sat, dar de fiecare dată mă bucur, fiecare tablou exprimă lumină, căldură, soare”, susține Mihai Voloh.

Deși a transpus în lucrări culorile și atmosfera fiecărui anotimp, cel mai apropiat îi este primăvara, spune Tatiana Voloh.

„Primăvara, deoarece renaște natura odată cu spiritele noastre, odată cu tot ce este în jurul nostru - copaci, trilul păsărilor, tot ce inspiră”, a mai spus Tatiana Voloh.

Expoziția personală „Anotimpuri” poate fi văzută în sala de arte a Bibliotecii Naționale până pe 25 noiembrie.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult